52

Extreemrechtse partij Spanje: medaille voor wie inbrekers doodt

De extreemrechtse politieke partij Vox, die volgende maand voor het eerst in het Spaanse parlement hoopt te komen, wil dat burgers die een inbreker doden of verwonden een lintje krijgen, of zoals de partij het zegt ‘een medaille voor burgerlijke verdienste.’ Dit ‘om van Spanje een veilige plaats voor de inwoners te maken,’ aldus Vox-leider Javier Ortega Smith. Na de verkiezingen wil hij de wet aanpassen om dit voor elkaar te krijgen.

Over een maand mogen de Spanjaarden naar de stembus. Bij die gelegenheid zou het kunnen dat voor het eerst sinds 1975 een extreemrechtse partij de kiesdrempel overgaat. Sinds vorig jaar zit Cox al in een regionaal parlement. Het geeft gedoogsteun in Andalusië aan een rechtse regering van Partido Popular en Ciudadanos.

Het vormen van een nationale coalitie wordt nog een heel karwei, als de peilingen geloofd mogen worden. De kans is groot dat de Catalaanse partijen daarom in beeld komen. Dit ligt gevoelig omdat Catalonië zich wil afscheiden van de rest van Spanje. De gedoogsteun die zij verleenden aan de huidige regering trokken zij een maand geleden al in uit onvrede over hoe met de Catalaanse kwestie wordt omgegaan in Madrid.

Cc-foto: Cory Doctorow

Geef een reactie

Laatste reacties (52)