89

Extreemrechtse pro-Trump website belaagt joodse inwoners Montana

De Amerikaanse extreemrechtse website The Daily Stormer roept hun neonazi-lezers op ‘actie te ondernemen’ tegen de ‘verdorven’ joodse inwoners van Whitefish, een dorp in de staat Montana. Op de pro-Trump website worden sommige joodse inwoners zelfs met hun volledige naam en adres genoemd.

De website ontleent zijn naam aan de Nazi-krant Der Stürmer. De inhoud is een en al haat gericht op joden en mensen met een donkere huidskleur. De neonazi’s verantwoordelijk voor The Daily Stormer noemen zichzelf, net als de extreemrechte terreurbeweging Ku Klux Klan, aanhangers van president-elect Donald Trump.

De huidige haatcampagne gericht tegen de joodse inwoners van Whitefish, begon nadat de moeder van neonazi Richard Spencer op televisie had geklaagd dat haar bedrijf te lijden had onder de haat die haar zoon openlijk verspreidt. Zo was Spencer degene die vorige maand nog de Hitlergroet bracht tijdens een bijeenkomst in Washington. Dat het bedrijf van Spencers moeder daar nu schade van ondervindt, komt volgens The Daily Stormer door de joodse inwoners van Whitefish. Daarover schrijft de site onder meer: ‘Dit zijn de joden, mensen. Het is een verdorven, kwaadaardig ras vol van haat vervulde psychopaten.’

Op de website worden sommige inwoners met naam en toenaam genoemd. Ook zijn er foto’s geplaatst van enkele inwoners, met een gele ster op hun kleding gephotoshopt. Ook worden de extreemrechtse bezoekers van de site opgeroepen de inwoners van Whitefish op te zoeken op social media en hen daar te belagen. Van iemand die niet actief op Twitter is, is een foto van haar zoon geplaatst en het adres van het bedrijf van haar man met een oproep persoonlijk langs te gaan.

The Daily Stormer was ook een geliefde website van Dylann Roof, de extreemrechtse terrorist die in juni vorig jaar negen zwarte mensen vermoordde in een kerk. Roof bezocht de website geregeld en deed actief mee in de reactiepanelen. Sinds de presidentscampagne van Donald Trump, neemt het aantal extreemrechtse websites in Amerika gestaag toe. The Daily Stormer heeft naar schatting zo’n 10.000 lezers per dag.

Bron: AD / cc-foto: John Kittelsrud

Geef een reactie

Laatste reacties (89)