5

F1-baas Ecclestone: ‘Mensenrechten? Wat zijn dat?’

Rellen in Bahrein tijdens F1-race ... Race-organisatie doof voor kritiek

Een overmacht aan politie heeft ervoor gezorgd dat demonstranten zondag niet de omstreden Formule 1 race in Bahrein konden verstoren. De race ging door ondanks gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en politie. Mensenrechtenstrijders uiten kritiek op de F1-organisatie. Topman Bernie Ecclestone zegt niet te weten wat mensenrechten zijn.


In Bahrein werden vandaag onder meer autobanden in brand gestoken om te protesteren tegen de Formule 1 Grand Prix. Dertien demonstranten werden gearresteerd, volgens het Bahrain Centre for Human Rights. De protesten in Bahrein zijn al sinds het uitbreken van de Arabische Lente aan de gang. In 2011 werd de Grand Prix nog afgelast maar vorig jaar en ook dit jaar ging het racefeestje gewoon door temidden van de protesten. Volgens mensenrechtenactivisten zijn in de dagen voorafgaande aan de race veel mensen opgepakt. De shiitische demonstranten protesteren tegen de soennitische monarchie en eisen democratie.

Op zaterdag verklaarde F1-baas Bernie Ecclestone dat het niet zijn taak is om in ieder land na te gaan of de wetgeving wel in orde is. “Ik vraag mensen altijd: Welke mensenrechten? Ik weet niet wat dat zijn.” Volgens Ecclestone moet iedereen zich gewoon houden aan de wetten van het land waar hij of zij woont. Dat noemt hij  rechten. Politici die aandacht vragen voor de situatie doen dat volgens hem om in de krant te komen. Overigens vindt hij het stom dat Bahrein de Grand Prix houdt want dat biedt mogelijkheden tot protest. Volgens eigen zeggen heeft hij komende week, na de race, een gesprek met de oppositie. (Video vanaf 0:30)

Independent: Bahrain Grand Prix motors on as Formula One boss Bernie Ecclestone says: ‘What human rights? – I don’t know what they are’

Geef een reactie

Laatste reacties (5)