Laatste update 13:15
1

Facebook beboet door Britse privacywaakhond om Cambridge Analytica-schandaal

De Britse toezichthouder op de privacy ICO (The Information Commissioner’s Office) is van plan Facebook de maximumboete van 500.000 pond (565.323 euro) op te leggen voor haar kwalijke rol het Cambridge Analytica-schandaal. Dat meldt The Guardian.

Volgens het ICO heeft Facebook de persoonlijke gegevens van gebruikers onvoldoende beschermd, daarnaast zijn gebruikers niet adequaat geïnformeerd over hoe hun informatie werd gebruikt door andere partijen. Het bedrijf mag nog reageren voor de boete definitief wordt. De boete valt lager uit omdat de boete werd opgelegd onder de oude Data Protection Act (1998) in plaats van de recent ingevoerde European General Data Protection (GDPR). Volgens die wetgeving zou Facebook tot wel 20 miljoen euro of 4 procent van de bruto wereldomzet (ruim 1,6 miljard euro) beboet kunnen worden. Facebook riskeert eveneens een miljardenboete van de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC, dat momenteel onderzoek doet naar het bedrijf.

Volgens Facebook verkreeg Cambridge Analytica illegaal toegang tot de persoonlijke gegevens van ruim tachtig miljoen gebruikersprofielen van overwegend Amerikanen en Britten. Die persoonlijke informatie werd vervolgens door het databedrijf gekopieerd en bewaard om specifieke politieke boodschappen mee te verspreiden, ten gunste van de Brexit-campagne van Vote Leave. Ook de Trump-campagne profiteerde van de data. Cambridge Analytica werd mede opgericht door Steve Bannon, voormalig strateeg en campagneleider van president Donald Trump.

Cc-foto: Book Catalog

Geef een reactie

Laatste reactie