5

Facebook bepaalt steeds vaker zelfbeeld van jonge vrouwen

Jonge vrouwen tussen 17 en 25 vergelijken zichzelf niet langer met beroemdheden in tijdschriften of modellen in videoclips....

maar gebruiken vaker Facebookvrienden als referentie om hun eigen uiterlijk te beoordelen

Psychologen aan de universiteit van New South Wales in Australië analyseerden het surfgedrag van 150 meisjes tussen 17 en 25 jaar oud. 40% van de tijd dat ze online zijn, brengen ze door op Facebook. Ze lezen nog maar af en toe magazines, waardoor ze hun eigen uiterlijk vaker vergelijken met dat van leeftijdsgenoten op Facebook dan met modellen uit tijdschriften of videoclips. Ze meten hun eigen uiterlijk af aan dat van Facebookvrienden uit dezelfde leeftijdscategorie, of vergelijken hun lichaam met foto’s van zichzelf enkele jaren geleden.

Is dat schadelijk?
Hoewel het op het eerste zicht een positieve evolutie lijkt dat jonge vrouwen zich niet langer spiegelen aan onrealistische idealen, waarschuwen de onderzoekers toch voor de negatieve effecten:‘Vrouwen die al een laag zelfbeeld hebben kunnen beter niet te veel foto’s van zichzelf online te zetten, en vermijden ook beter om leeftijdsgenoten te volgen die voortdurend foto’s van zichzelf op Facebook plaatsen;, aldus onderzoeker Jasmine Fardouly. Verder waarschuwt ze dat wanneer jonge vrouwen bepaalde lichaamsdelen van zichzelf gaan vergelijken met dat van anderen dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld. 

CC Foto: English106

HLN.be: Facebook bepaalt steeds vaker zelfbeeld van jonge vrouwen

Geef een reactie

Laatste reacties (5)