17

Facebook betaalt geen cent belasting

Winst van 1,2 miljard, concern krijgt 451 miljoen belasting terug

In 2012 heeft Facebook geen cent aan vennootschapsbelasting betaald. Ondanks een winst van 1,2 miljard dollar kreeg het bedrijf 451 miljoen terug van de IRS.

Dat meldt de Volkskrant op basis van onderzoek van de Amerikaanse organisatie Citizens for Tax Justice (CTJ). De Volkskrant schrijft:

Volgens Citizens for Tax Justice kan Facebook de komende jaren nog voor 2 miljard dollar aan belastingaftrek claimen vanwege de beursgang van vorig jaar. Die maakt het mogelijk de kosten van optieregelingen voor bestuurders van de winst af te trekken. Het belastingvoordeel komt daardoor uit op 3,2 miljard dollar. In de VS is een wet ingediend om aan deze praktijken een einde te maken, maar die wet is nog niet door het Congres goedgekeurd.

De ministers van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben intussen opgeroepen tot internationale actie om te voorkomen dat multinationals belasting ontwijken door winsten van het ene naar het andere land te verschuiven. Daartoe moet er op de G20-top die in september in Rusland wordt gehouden een akkoord worden gesloten.

Nederland is een van de landen die door multinationals worden gebruikt om belastingen te ontwijken via hier gevestigde brievenbusmaatschappijen. De Volkskrant onthulde vorige maand dat honderd grote multinationals 57 miljard euro via Nederland hebben doorgesluisd.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)