Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Facebook zegt sorry voor censureren beeld uit vroege steentijd wegens naakt

  •  
01-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
12934568873_852242b59d_h
Update onderaan
Dat Facebook niet van tepels houdt, of in elk geval niet van vrouwentepels, is bekend. Maar het puriteinse sociale netwerk gaat daarin zo ver, dat zelfs een afbeelding van een 30.000 jaar oud standbeeld niet door de keuring kwam.
‘Pornografisch’, dat was de reden die Laura Ghianda kreeg nadat de afbeelding die ze op Facebook plaatste weer werd verwijderd. Op de foto was de wereldberoemde Venus van Willendorf te zien, onderdeel van de collectie van het Natuurhistorisch Museum in Wenen. Het beeldje stamt uit de vroege steentijd en laat een voluptueuze vrouw zien waarbij niet alleen de borsten maar ook de schaamlippen niet te missen zijn. Het beeldje werd in 1908 ontdekt in Oostenrijk.
Een nieuw bericht waarin Ghianda zich uitspreekt tegen het censuurbeleid van Facebook werd duizenden keren gedeeld en trok ook de aandacht van het Weense museum zelf. Directeur Christian Koeberl drong er bij Facebook op aan zich strikter aan de eigen regels te houden, waarin staat dat foto’s van schilderijen, beelden en andere kunstuitingen wel naakt kunnen bevatten. Ook zei Koeberl: ‘Er heeft zich nog nooit ook maar een bezoeker bij ons beklaagd over de naaktheid van het beeld. Er is geen enkele reden om de naakte Venus af te dekken, niet in het museum en ook niet op sociale media.’
Het is bij lange na niet de eerste keer dat Facebook zich geen raad weet met kunst. Vorige maand moest het sociale netwerk zich voor een rechtbank in Parijs verantwoorden omdat het in 2011 het account van een Franse docent had gesloten omdat hij een afbeelding van L’Origine du Monde had geplaatst, het wereldschilderij van Gustave Courbet uit 1866 waarop een liggende vrouw te zien is de toeschouwer vrij zicht geeft tussen haar gespreide benen. Reden voor de docent om het censuurbeleid van Facebook voor de rechter te brengen. De rechter zal naar verwachting half maart uitspraak doen in die zaak.
Update 17.00 Inmiddels heeft Facebook excuses gemaakt voor het verwijderen van de post. Een woordvoerder laat weten:
We bieden onze verontschuldigingen voor deze fout aan en hebben de plaatser van de foto laten weten dat we de post goedkeuren.
De woordvoerder houdt wel voet bij stuk dat Facebook geen naakt of suggesties van naakt toelaat. “Maar we maken een uitzondering voor beelden, dus hierdoor hadden we de post moeten goedkeuren”, aldus de woordvoerder.
Kunst in de vorm van een schilderij, of meer waarheidsgetrouw; een foto, is wat Facebook betreft nog steeds uit den boze.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.