18

Facebook controleert inhoud privé-chats

Pre-crime, misdadigers oppakken voordat ze misdrijven plegen ... Kinderlokkers gedetecteerd en gearresteerd

Facebook gebruikt geavanceerde software om de communicatie tussen gebruikers te monitoren. Detecteert het systeem verdachte patronen dan controleert een medewerker de inhoud van de gesprekken. Als er aanleiding toe is, wordt de politie ingeschakeld. Het zou gaan om het opsporen van kinderlokkers maar het is niet ondenkbaar dat het systeem ook tegen andere criminaliteit wordt ingezet.

Charleston PD photo 1
De details van het systeem komen aan de orde in een interview dat het Hoofd Beveiliging van de social media site gaf aan Reuters. De software let op frequentie, met hoeveel mensen tegelijk contact gezocht wordt en in welke leeftijdsgroepen. Ook wordt er gekeken naar het woordgebruik.

Niet elke chat is bij voorbaat verdacht. Mensen die al langdurig contact met elkaar hebben bijvoorbeeld, worden met rust gelaten. Ook graaft het systeem niet diep, volgens Joe Sullivan van Facebook. Het bedrijf maakte nooit eerder zo gedetailleerd bekend hoe privé-contacten onderzocht worden, stelt Reuters.

In het artikel wordt het voorbeeld genoemd van een volwassen man die met een 13-jarig meisje uit Florida over seks chatte. Ze maakten een afspraak met elkaar. De software sloeg alarm en Facebook schakelde de politie in. Bij de man en het meisje werden computers in beslag genomen. De man werd gearresteerd nog voor hij het meisje ontmoette.

Het is een voorbeeld van een trend die op grote belangstelling kan rekenen in de IT- en politiewereld en wel ‘pre-crime’ wordt genoemd. Daarbij draait het er om dat door data te verzamelen en te analyseren criminelen worden gearresteerd voordat ze een misdrijf begaan. Het is een scenario dat rechtstreeks uit een Hollywood-film komt: Minority Report (2002).

Facebook ziet zich voor een dilemma gesteld. Het bedrijf wil de controle niet te scherp maken om gebruikers niet van zich te vervreemden. Onder crime fighters en andere ‘verontrusten’ leidt dat tot de kritiek dat het bedrijf onvoldoende inspanningen levert.

cc-foto: IBM. Een agent in de Amerikaanse stad Charleston checkt data voordat hij aan zijn patrouille begint in een pre-crime pilot project. Juni 2012.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (18)