6

Facebook, de thuishaven voor kinderhandelaren

Kinderhandelaren in Indonesië maken handig gebruik van sociale media om jonge meisjes te misleiden

Sociale media winnen, net als in de rest van de wereld, in Indonesië steeds meer aan populariteit. Naast positieve kanten worden helaas ook steeds meer negatieve kanten van het gebruik ervan duidelijk. Dreigen we in Nederland verslaafd te raken aan Facebook en Twitter, in Indonesië maken mensenhandelaren handig gebruik van de sociale media om jonge meisjes te verleiden en te misbruiken om ze uiteindelijk te verkopen als seksslaaf.

Van de 129 als vermist opgegeven kinderen in Indonesië hebben ten minste 27 hun kidnapper via Facebook leren kennen. Dat zegt de Indonesische Nationale Commissie voor Kinderbescherming. Hoewel er verder geen harde cijfers bekend zijn, is men ervan overtuigd dat er sprake is van een groeiend probleem.

Na de Verenigde Staten wordt Facebook wereldwijd het meest gebruikt in Indonesië. De inwoners van het land behoren op Twitter tot de meest actieve.

In The New Zealand Herald is het verhaal te lezen van een 14-jarig meisje uit Depok (Jakarta). Ze leerde een man kennen via Facebook. Hoewel ze niet wist wie hij was, besloot ze zijn vriendschapsverzoek toch te accepteren. Na wat gechat wisselden ze hun telefoonnummers uit. Kort daarop gingen ze op date. In het echt vond ze hem net zo leuk als online. Een tweede date was zo geregeld. Het meisje vertelde een smoesje aan haar moeder: ze zou een zieke vriendin gaan bezoeken, maar sprak in plaats daarvan met de 24-jarige jongen af. Hij pikte haar op met zijn auto. Wat volgt is een verhaal dat zo uit een nachtmerrie zou kunnen komen.

Het meisje werd meegenomen naar de stad Bogor in West Java. Daar werd ze samen met vijf andere meisjes in de leeftijd van 14 tot 17 jaar, opgesloten. Ze werd gedrogeerd en verkracht. Na een week zou ze worden vervoerd naar het eiland Batam, waar ze verkocht zou worden als seksslaaf. In een interview met The Associated Press verklaart ze dat de man haar uiteindelijk bij een busstation dumpte omdat hij geen geld had voor een vliegticket naar Batam en hij op de hoogte was van de grootscheepse zoektocht naar haar, die haar ouders op touw hadden gezet.

Lees hier het hele verhaal van het meisje uit Depok.

cc-foto: Toni Hansen Tobing

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)