Laatste update 10:34
20

Facebook dumpt duizenden trollen in aanloop naar Franse verkiezingen

Facebook heeft in aanloop naar de verkiezingen in Frankrijk ruim 30.000 profielen geblokkeerd. Met die maatregel probeert het sociale netwerk de verspreiding van nepnieuws door trollacounts tegen te gaan. Het is een van de meest ingrijpende pro-actieve maatregelen die Facebook ooit nam. Het platform reageert normaliter vooral op klachten, maar neemt zelden het initiatief.

Het sociale netwerk staat al langer onder druk van Europese overheden om extremistische propaganda en haatzaaiende berichten aan te pakken die in strijd zijn met geldende Europese wetten. Facebook kwam na de Amerikaanse presidentsverkiezingen onder vuur te liggen, omdat het nauwelijks iets deed om de vele trollaccounts te weren die nepnieuws verspreidden over met name Hillary Clinton.

Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben vastgesteld dat de Russische overheid zich actief met de Amerikaanse verkiezingen heeft bemoeid om Donald Trump aan een overwinning te helpen. Volgens diezelfde veiligheidsdiensten worden in Europa soortgelijke propaganda-acties gevoerd om rechtsextremistische en nationalistische partijen te helpen en de Europese Unie te ondermijnen.

Behalve het verwijderen van de nepaccounts in Frankijk, werkt Facebook ook samen met diverse Franse media om berichten rond de presidentsverkiezingen te factchecken.

Bron: Reuters

Geef een reactie

Laatste reacties (20)