19

Facebook gaat definitief bepalen welk nieuws u te zien krijgt

Onlangs had Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, een ontmoeting met grote mediabonzen in de Verenigde Staten. Zijn boodschap viel in dat gezelschap in goede aarde: hij kondigde aan tienduizenden mensen aan te nemen die nieuwsartikelen moeten beoordelen op ‘betrouwbaarheid.’ Op die manier ontstaat een ranglijst van media op basis van ‘betrouwbaarheid.’

Omdat Zuckerberg af wil van ‘polarisering’ op zijn netwerk, krijgen opiniesites, zoals Joop, het daardoor moeilijker om zichtbaar te blijven in de zoekresultaten. ‘Wij voelen dat we een verantwoordelijkheid hebben om de polarisering tegen te gaan en een gemeenschappelijke grond te vinden’.

De Wereld Morgen beschrijft deze ontwikkeling in haar artikel als een laatste stuiptrekking van het vrije internet. Om de gevestigde media te omzeilen was internet ideaal. Jarenlang kon iedereen zijn gang gaan op het net. Er ontstonden veel nieuwe journalistieke initiatieven, waarvoor geen geld nodig was.

Toen Facebook opkwam, gaf dat nog meer mogelijkheden op een laagdrempelige manier snel informatie te delen. In de nieuwe opzet van Zuckerberg zullen ‘alternatieve’ media eerder als onbetrouwbaar worden bestempeld. Zo komt internet na de geboorte in 1983 weer in handen van de partijen die aanvankelijk buitenspel werden gezet: de gevestigde media. Of nog specifieker, in de handen van één man. Big Brother, uit de film 1984, wordt zo realiteit. Hieronder volgt een samenvatting van dit meesterwerk van George Orwell.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (19)