57

Facebook haalt Palestijnse fanpagina offline

Israëlische minister deed beroep op Facebook om oproep tot demonstratie te verwijderen

Facebook heeft onder druk van de Israëlische minister Yuli Edelstein en de Amerikaanse conservatieve belangengroep Judicial Watch een Palestijnse fanpagina offline gehaald. De pagina riep op tot een ‘Derde Palestijnse Intifada’ tegen Israël.

Nadat de pagina was verwijderd verschenen er verschillende nieuwe groeperingen op Facebook onder dezelfde naam. De originele pagina had bij verwijdering 340.000 likes. De Morgen schrijft dat Edelstein de eigenaar van Facebook, Mark Zuckerberg, een persoonlijke brief had geschreven en daarin verzocht de pagina te verwijderen. Daarna werd de pagina gemonitored en meende Facebook dat de Intifada-pagina de regels van Facebook overtrad:

Sommige opmerkingen en inhoud kunnen iemand tegen de borst stuiten zoals kritiek op een bepaalde cultuur, land, religie, leefstijl of politieke ideologie, maar dat alleen is geen reden om de discussie te verwijderen”, aldus de verklaring van Facebook woordvoerder Andrew Noyes. “We zijn ervan overtuigd dat Facebook-gebruikers de mogelijkheid hebben om hun mening te uiten. En het is niet onze gewoonte om inhoud, groepen of pagina’s die zich uitspreken tegen landen, religies, politieke entiteiten, of ideeën te verwijderen.”
“Maar individuele berichten en reacties op de pagina van Facebook die als problematisch beschouwd worden, zullen door Facebook onderzocht en verwijderd worden indien nodig”, aldus nog de woordvoerder.

Sociale media als Facebook hadden veel macht bij de totstandkoming van demonstraties in de Arabische wereld. Facebook zegt zich ‘neutraal’ op te stellen, maar toch is het frappant dat de Intifada-pagina offline werd gehaald aangezien vele andere demonstratiegroeperingen die bijdroegen aan de revoluties, wel zijn blijven staan.
Lees meer bij De Morgen: Facebook censureert fanpagina Palestijnse Intifada

cc-foto: Rishibando

Geef een reactie

Laatste reacties (57)