16

Facebook heeft geen geheimen meer voor inlichtingendiensten

Ook Microsoft en Apple hebben achterpoortjes in hun software en websites moeten maken voor inlichtingendiensten

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben al dan niet met toestemming van de rechter toegang tot alle data op Facebook. Dat zegt Julian Assange, oprichter van Wikileaks in een interview met de Russia Today.

De speciale toegang voor inlichtingendiensten tot informatie op Facebook is volgens Assange gekomen na 9/11 toen de Patriot Act werd goedgekeurd. Dat is een Amerikaanse wet die de overheid bevoegd om informatie te vergaren om op te treden in geval van mogelijk terrorisme. Facebook zou zelfs een aparte toegang hebben gemaakt voor inlichtingendiensten zodat ze zonder toestemming van de rechter bij de gegevens kunnen, dat meldt De Morgen.

Facebook is de meest uitgebreide databank over mensen, met hun namen, relaties, adressen, communicatie met elkaar, …, en dat is allemaal opgeslagen op Amerikaanse servers. Uiteraard is al deze data vrij beschikbaar voor Amerikaanse inlichtingendiensten”, aldus Assange.

De Amerikaanse technologiesite ZDNet meent dat Facebook altijd zou moeten voldoen aan het openstellen van informatie voor inlichtingendiensten. Ook als zij een database opent in Europa. Omdat ze een Amerikaans bedrijf is, dient ze zich aan de Amerikaanse wet te houden. Ook andere bedrijven als Microsoft en Apple hebben volgens de technologiesite achterpoortjes in hun software moeten maken.
De Morgen: “Inlichtingendiensten hebben speciale Facebooktoegang”

cc-foto: Dkalo

Geef een reactie

Laatste reacties (16)