8

Facebook houdt politici te vriend met geld

Internetbedrijf richt 'political action committee' op om geld te kunnen doneren aan partijen en politici

Het sociale netwerk Facebook heeft een ‘political action committee’ (PAC) opgericht om geld te kunnen doneren aan politici. In de Verenigde Staten mogen bedrijven niet direct geld geven aan politici of een partij om belangenverstrengeling te voorkomen. Via een PAC kunnen bedrijven dat echter omzeilen. Werknemers kunnen geld doneren aan het PAC dat het geld weer doneert aan politici. Dat meldt dagblad de Trouw. Facebook hoopt de politiek hiermee aan haar zijde te krijgen.

Een Facebook-woordvoerder verklaart:

Het geeft onze medewerkers de kans om hun stem te laten gelden in het politieke proces. Zij kunnen kandidaten steunen die de waarde van innovatie binnen onze economie vertegenwoordigen en mensen de mogelijkheid willen geven informatie te delen en de wereld meer open te maken.”

Facebook hoopt door geld te doneren voldoende politieke vrienden te krijgen, zodat ze hen geen spaken in de wielen zullen leggen, schrijft Trouw. De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de privacypolitiek van het bedrijf.

Om de politiek aan haar zijde te krijgen heeft Facebook sinds 2007 al iemand in Washington rondlopen. Ook geeft het bedrijf steeds meer uit aan lobbying. Verder heeft het bedrijf een aantal voormalige medewerkers van Bill Clinton en George W. Bush in dienst genomen.

Facebook is niet het eerste internetbedrijf dat een FAC opricht. Eerder gingen Google en Microsoft haar al voor.

Trouw: Facebook gaat bevriende politici paaien met geld
cc-foto: Denneyterrio

Ook een bijdrage leveren?: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (8)