7

‘Facebook kan een regering ten val brengen’

Australische parlementscommissie onderzoekt politieke risico's sociale media

Een onderzoekscommissie van het parlement in de Australische staat Victoria ziet grote politieke risico’s in de opkomst van sociale netwerken. Volgens de liberale volksvertegenwoordiger en commissievoorzitter Bernie Finn is er sprake van een online ‘wilde westen’.

New Facebook smear button! :DPolitieke partijen zijn tijdens campagnes om de staat gebonden door wettelijke bepalingen voor advertenties en spotjes. Zo mag er geen sprake zijn van materiaal dat er op gericht is de kiezer te misleiden. Finn wil dat de regels ook gaan gelden voor particuliere internetgebruikers. Hij wil er vaart achter zetten omdat de coalitie in Victoria een meerderheid van slechts 1 zetel heeft. Er is dus maar weinig voor nodig om de regering te destabliseren.

Een anonieme Twitter- of Facebook-campagne kan volgens hem ‘een regering ten val brengen’. Hij noemt het risico van een fluistercampagne via sociale media “op de avond voor de verkiezingen. Mensen worden ’s ochtends wakker en worden geconfronteerd met informatie die regelrecht smadelijk of vals kan zijn maar waar veel mensen door beïnvloed zullen worden.”

Blah, Blah, BlahDe commissievoorzitter ziet ook problemen met Google AdWords. In Victoria is daar al eens gebruik van gemaakt. Wie de naam van een bepaalde kandidaat intypte werd geconfronteerd met anonieme smadelijke advertenties gericht tegen een van de kandidaten. Een klacht die tegen die campagne werd ingediend liep op niets uit omdat Google niet wilde onthullen wie er achter de advertenties zat. Finn wil de wet veranderen zodat Google gedwongen kan worden de opdrachtgevers bekend te maken. Critici vermoeden dat een regionale regering als die van Victoria geen schijn van kans maakt bij de zoekmachinegigant.

In Nederland was een van de meest succesvolle politieke social media-campagnes in 2013 afkomstig van een D66-raadslid en gericht tegen de zogeheten ‘stiekeme zzp-boete’ in het PvdA-programma. Die actie heeft de sociaal-democraten mogelijk een zetel gekost. Voor de coalitie zou dat overigens geen gevolgen gehad hebben.

The Age: Facebook could bring down the government, says state parliamentary inquiry

Geef een reactie

Laatste reacties (7)