14

Facebook mag nu zelfs je sms’jes lezen

De kleine lettertjes van de Messenger-app geven Facebook zelfs toestemming om je ongezien af te luisteren en te begluren ... Honderden Nederlanders doen aangifte wegens schending privacy

Over het sociale medium Facebook wordt al langer geklaagd dat het de privacy van haar gebruikers schendt. De Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems spande daarom een collectieve rechtszaak aan tegen het medium. Inmiddels hebben zich al 650 Nederlanders aangemeld voor de Europese rechtszaak. Dat schrijft BNR. In totaal hebben zich al meer dan 12 duizend gebruikers verzameld.

“Eén van de dingen waar Schrems aandacht aan wil besteden is het feit dat Facebook jou door het hele web trackt”, legt directeur Hans de Zwart van Bits of Freedom uit. “Ook op pagina’s die niet van Facebook zijn. Als jij naar de website van The New York Times gaat, kan Facebook dat zien en je hebt niet per se door dat Facebook weet welke artikelen je leest […] Ik denk dat je niet altijd weet hoeveel data je met Facebook deelt zonder dat je het door hebt.”

Facebook kan je op vele manieren in de gaten houden, zonder dat je het echt door hebt. Eén van die manieren is bijvoorbeeld met de nieuwe Messenger-app op je smartphone. In de kleine lettertjes van de Messenger-app staat dat Facebook het recht heeft geluid of video op te nemen, zonder dat je het weet. Ook kan het sms’jes lezen en kijken naar met wie je hebt gebeld.

Wie de Facebook-chat wil blijven gebruiken, wordt gedwongen de app te installeren, omdat Facebook de chatfunctie uit haar ‘gewone’ app verwijderd heeft.

BNR: Ruim 600 Nederlanders eisen geld van Facebook
De Morgen: Facebook mag alles, zelfs afluisteren en sms’jes lezen

cc-foto: Vincos

Geef een reactie

Laatste reacties (14)