Laatste update 15:03
3

Macabere Facebook-pagina biedt kinderen te koop aan

 

Een moeder uit Düsseldorf deed een schrikbarende ontdekking. Haar kind werd te koop aangeboden op een speciale Facebook-pagina: Henriettes Kinderbasar. Hoe dat kon? De beheerder van de Facebookpagina had een foto van haar kind gedeeld op de timeline van de ‘kinderbazar’ met de woorden: “In opdracht. Dank moeder. Meer informatie bij:” gevolgd door een link naar de pagina van de moeder. De pagina bevat talloze beelden van kinderen, af en toe onderbroken door aanprijzingen als “Koop er 2, krijg er 3”.

De macabere Henriettes Kinderbasar, die zich afficheert met een fotomontage van gevangen kinderen, is volgens de – anonieme – beheerder een protest tegen de achteloosheid waarmee ouders omgaan met de privacy van kinderen, zo tekent RP Online op. Tegen de pagina zijn volgens eigen zeggen al meer dan tweeduizend klachten ingediend “waar we met slechts een glimlach op reageren.”

De Kinderbasar overtreedt geen enkele regel van Facebook. De beheerder kan de foto’s delen omdat de nietsvermoedende ouders de foto’s van hun kinderen zonder enige privacybescherming op de sociale netwerksite zetten met de mogelijkheid die te delen. Privacy-voorvechters stellen dat het veel verstandiger is de foto’s van de kinderen alleen zichtbaar te maken voor de eigen vrienden. Als kinderen dan toch met de wereld gedeeld worden is het beter er voor te zorgen dat ze niet herkenbaar zijn. Wie dat niet doet loopt bijvoorbeeld het risico dat de kinderfoto’s terecht komen in verzamelingen die door pedofielen worden aangelegd.

Er is ook nog een ander risico: de bewuste kinderen kunnen in de toekomst hun eigen ouders aanklagen wegens privacyschending. In Frankrijk, waar strenge privacywetten gelden, waarschuwt de politie al voor die mogelijkheid.

Ouders kunnen de foto’s overigens eenvoudig uit de Kinderbasar verwijderen. Als ze de toon- en deelopties van de foto wijzigen en zo de privacy van hun kind beschermen verdwijnt de foto automatisch uit de timeline van onbekenden.

12112352_474114729427503_7240111386450362585_n

Geef een reactie

Laatste reacties (3)