Laatste update 11:15
20

Facebook pakt eindelijk racisten aan en verwijdert haatpagina’s

Op Facebook stikt het van de nationalistische, racistische en xenofobische haatpagina’s, die honderdduizenden volgers hebben en ondanks het veelvoudig rapporteren vaak online blijven. Zo verklaarde het sociale medium eerder dat de uitzwaaipagina van Sylvana Simons ‘niet in strijd is met de richtlijnen voor de community’. Toch haalde het medium de afgelopen twee maanden de pagina’s ‘Liefde voor Holland’, ‘Steun de PVV’ en ‘Ik doe GEEN aangifte tegen Wilders’ offline. Dat meldt de NRC.

Op de pagina’s werden er – onder het mom van nationalisme – zeer zorgwekkende en racistische en discriminatoire uitspraken gedeeld over moslims, vluchtelingen en andere etnische groepen in Nederland. De oprichters denken dat het offline halen niets te maken heeft met de bagger uit de onderbuik op de pagina’s, maar beschuldigen Facebook ervan  ‘politiek tegen rechts’ te bedrijven.

Facebook zegt zich niet te laten beïnvloeden door politiek of het aantal keer dat iets gerapporteerd wordt omdat zij dagelijks miljoenen meldingen binnenkrijgen. Wel gelden online dezelfde regels als in de samenleving en de rechtsstaat, namelijk dat racisme en discriminatie niet thuishoren in het publieke discours.  In de richtlijnen staat het volgende:

Haatdragend taalgebruik wordt door Facebook verwijderd. Dit omvat taalgebruik dat mensen aanvalt op basis van: Ras, Etniciteit, Land van afkomst, Religie, Seksuele geaardheid, Sekse, geslacht of genderidentiteit, of Handicap of ziekte.

Organisaties en mensen die haatgevoelens tegen deze beschermde groepen stimuleren, worden niet geaccepteerd op Facebook. Net als bij onze andere richtlijnen, vertrouwen we erop dat onze community dergelijke inhoud rapporteert. Mensen kunnen Facebook gebruiken om ideeën, instellingen en gebruiken te bespreken.

Dergelijke gesprekken kunnen mensen aan het denken zetten en hen meer inzicht geven in de wereld. Soms delen mensen inhoud met het haatdragende taalgebruik van iemand anders om mensen bewust te maken van het bestaan van deze inhoud en hen iets te leren.

Als dit het geval is, verwachten we dat mensen hun bedoeling duidelijk aangeven, zodat we beter kunnen begrijpen waarom de inhoud is gedeeld.

Humor, satire en sociaal commentaar over deze onderwerpen zijn toegestaan. We zijn van mening dat als mensen hun eigen identiteit gebruiken, ze op een meer verantwoorde manier deze soort opmerkingen delen.

Daarom vragen we pagina-eigenaren om hun naam en Facebook-profiel te koppelen aan gevoelige inhoud, zelfs als deze inhoud niet in strijd is met ons beleid. Zoals altijd vragen we mensen om zich bewust te zijn van hun doelgroep wanneer ze dit soort inhoud delen.

cc foto: honestreporting

Geef een reactie

Laatste reacties (20)