24

Facebook probeerde medische gegevens te pakken te krijgen

Facebook heeft geprobeerd bij verschillende grote medische instellingen op grote schaal data van patiënten los te krijgen. Het sociale netwerk wilde de – geanonimiseerde – medische gegevens matchen met de data die het netwerk zelf heeft en zo gedetailleerder patiëntprofielen verkrijgen. Het project, dat nog niet in de praktijk was gebracht, is inmiddels door de persoonlijke data-gigant in de ijskast gezet vanwege het schandaal rond het beruchte Cambridge Analytica. Dat bedrijf gebruikte ‘gelekte’ persoonsgegevens van Facebook om Donald Trump aan zijn verkiezingsoverwinning te helpen.

Facebook bezweert dat het bedrijf geen medische gegevens in handen heeft gekregen maar erkent dat er tot vorige maand over onderhandeld werd met instellingen als het American College of Cardiology dat een nationale databank beheert met gegevens over hartpatiënten. Facebook beweert dat het verzamelen en matchen van data van gebruikers alleen maar bedoeld was voor medisch onderzoek, meldt CNBC.

De poging om medische en persoonlijke gegevens te combineren werd geleid door Freddy Abnousi, een cardioloog die volgens zijn Linkedin-profiel ‘vertrouwelijke’ projecten runt bij Facebook. Volgens betrokkenen wilde Facebook twee soorten gegevens gaan combineren. Bijvoorbeeld de patiëntgegevens ‘persoon heeft hartziekte, is 50 jaar oud, neemt twee soorten medicijnen en bezocht het ziekenhuis drie keer het afgelopen jaar’ gaan vergelijken met wat Facebook aan persoonlijke data heeft ‘gebruiker is 50, getrouwd met 3 kinderen, Engels is niet de eerste taal en is actief in de gemeenschap, te beoordelen aan de vele berichten en chats’. Het verhaal was dat Facebook dan, ‘in het belang van de gezondheidszorg’, kan achterhalen of iemand wel genoeg sociale contacten heeft of dat er extra zorg nodig is.

In een door Facebook verstrekte verklaring zegt de CEO van American College of Cardiology dat de data alleen maar anoniem gebruikt zou worden en dat deze beter inzicht kan geven in de gezondheidssituatie. In de onderhandelingen is het vragen van toestemming aan de patiënten niet aan de orde geweest, aldus een anonieme betrokkene.

Facebook zegt zelf dat het voor medici een vaststaand feit is dat vrienden en familie van invloed zijn op de gezondheid. Daarom wil het bedrijf daar onderzoek naar doen en zo de gezondheid van gebruikers verbeteren. Zoals wel vaker bij Facebook, zijn de gebruikers niet van dat doel op de hoogte gesteld, noch van de beoogde middelen.

cc-foto: Anthony Quintano

Geef een reactie

Laatste reacties (24)