34

Facebook-rebellie: medewerkers willen actie tegen politieke leugens

Facebook-CEO Mark Zuckerberg slaagde er vorige week al niet in om het Amerikaanse Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez uit te leggen waarom zijn sociale netwerk niet wil optreden tegen leugens in politieke advertenties. Nu blijkt dat zijn personeel ook niets van het beleid snapt.

In een brief aan de Facebook-directie spreken honderden Facebook-medewerkers hun zorgen uit over de advertentievoorwaarden die politici de mogelijkheid bieden om advertenties met leugens te plaatsen. Zuckerberg verdedigt dat beleid met het argument dat Facebook geen scheidsrechter moet willen zijn in politieke debatten, maar de opstellers van de brief menen dat hij daarmee de plank volledig misslaat.

De ongeruste Facebook-medewerkers vrezen dat politici hun platform zullen misbruiken om goedgelovige mensen te misleiden. “Met dit beleid geven we een signaal af dat we het prima vinden om geld te verdienen aan doelbewuste desinformatiecampagnes van mensen met macht of mensen die macht willen vergaren”, schrijven zij in de brief die is te lezen bij The New York Times.

Die zorgen zijn niet zonder grond. Eerder deze maand verspreidde de Trump-campagne al een misleidende advertentie over Joe Bidens activiteiten in Oekraïne. Om te bewijzen hoe gevaarlijk Facebooks beleid is, plaatste de Democratische presidentskandidaat Elizabeth Warren vervolgens een advertentie waarin ze beweerde dat Zuckerberg en Facebook Trump steunen.

Lees ook:
Vinden wij leuk: Facebook-oprichter vreest president Elizabeth Warren

Cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (34)