2

Facebook schikt voor schijntje in zaak over privacyschending

Gebruik van foto's en namen in advertenties had Facebook miljarden kunnen kosten. Nu schikt het bedrijf voor 10 miljoen dollar

Facebook betaalt 10 miljoen dollar (8 miljoen euro) om een rechtszaak te schikken over het gebruik van namen en foto’s van Facebook-gebruikers in advertenties. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die in het weekeinde zijn vrijgegeven, zo meldt onder andere het AD zondag.


AD meldt:

De rechtszaak was aangespannen door vijf gebruikers. Zij meenden dat de sociale netwerksite een privacywet overtreedt door hun oordeel ‘vind ik leuk’ te gebruiken voor advertenties. 
Als het tot een vonnis van de rechtbank was gekomen, had dit kunnen leiden tot miljarden dollars aan schadevergoeding voor honderden miljoenen gebruikers wereldwijd.

Facebook heeft er een handje van om haast stiekem nieuwe privacygevoelige functies te introduceren. Het toevoegen van gegevens aan een advertentie is een functie die gebruikers in Facebook zelf kunnen uitschakelen. Maar op die mogelijkheid wijst Facebook niet automatisch. Je moet er zelf maar achter komen. Bovendien stond de functie bij invoering automatisch op ‘aan’.

Foto-cc: Johannes Fuchs

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)