Laatste update 11:34
14

Facebook start strijd tegen nepnieuws met grondige factcheck

Facebook maakte december vorig jaar bekend dat ze de strijd aangaan met nepnieuws. De nieuwe tool die daarvoor is ontwikkeld lijkt al in gebruik te zijn gegaan. Het viel enkele gebruikers op die een bericht wilden delen waarin gesteld werd dat Ieren als slaven naar de VS gebracht zijn, wat simpelweg niet waar is.  Zij kregen meldingen van bronnen die de feitelijkheid van de inhoud weerlegden.

Het bericht  “The Irish slave trade – the slaves that time forgot”, werd geplaatst door Rhode Island entertainment blog Newport Buzz en veel gedeeld op de Amerikaanse St Patrick’s Day afgelopen week. Sommige gebruikers kregen een rood alarm met de melding dat zowel Snopes.com als het AP de inhoud weerleggen met de volgende mededeling erbij

Soms delen mensen nepnieuws zonder het te weten. Als onafhankelijke fact-checkers de inhoud tegenspreken, kun je hun website bezoeken om te lezen waarom precies.

De officiële bronnen die gebruikt worden zijn allemaal geregistreerd bij Poynter, een onafhankelijke fact-checking website. In de pop-up die je ziet op Facebook krijg je een link naar Poynter, Snopes, AP en de Facebookklantenservice. Als je het verhaal toch wil delen krijgen vrienden het in hun feed te zien met een waarschuwing: ‘weerlegd door Snopes en AP’.

De tool functioneert nog niet in alle landen maar wordt waarschijnlijk eerst – zoals vaker bij aanpassingen – bij een klein deel van de gebruikers getoetst. In Sydney of Londen bleek hij nog niet te werken. Ierse historicus Liam Hogan deelde op Twitter dat Trump-aanhangers nu al van streek raken door de tool.

Anderen, zoals Paul Joseph Watson, eindredacteur bij conspiracy theory website Infowars – ook wel eens als bron aangehaald bij GeenStijl – noemt het factchecken door verschillende en onafhankelijke bronnen ‘linkse propaganda’. Ook al is de Brit degene die bespot werd toen hij het nepnieuws van Trump over Zweden – dat geteisterd zou worden door criminele migrantenbuurten – herhaalde.

Bron: The Guardian

cc foto: Eduardo Woo

Geef een reactie

Laatste reacties (14)