Laatste update 12:38
29

Oud Facebook-bestuurder waarschuwt: ‘Facebook is gevaar voor de samenleving’

Chamath Palihapitiya, de man die tot 2011 verantwoordelijk was voor de gebruikersgroei bij Facebook, heeft tijdens een bijeenkomst van Stanford Graduate School of Business flink uitgehaald naar alle vormen van sociale media en Facebook in het bijzonder. “We hebben een instrumentarium ontwikkeld dat de sociale cohesie in onze samenleving verscheurt”, waarschuwt Palihapitiya. Volgens hem wordt de werking van de samenleving vernietigt door de continue hang naar feedback onder gebruikers. De gebruikers zijn volgens hem hun waarderingen op de sociale media belangrijker gaan vinden dat het werkelijke, offline, leven.

Jullie hebben het zelf niet door, maar jullie worden geprogrammeerd. Jullie moeten een besluit nemen hoeveel je wilt opgeven, hoeveel je wilt inleveren van je intellectuele onafhankelijkheid.

Zelf gebruikt hij Facebook zo min mogelijk, zegt hij. Zijn kinderen gebruiken het helemaal niet. De hang naar likes, hartjes en andere vormen van waardering, zijn volgens Palihapitiya niet het enige probleem, ook de verspreiding van onwaarheden kaart hij aan. “En dit is geen Amerikaans probleem – dit gaat niet over Russische advertenties. Het is een wereldwijd probleem.” Als voorbeeld haalt hij het lynchen van zeven onschuldige mensen aan in India. Via WhatsApp werd een hoax over kidnappers verspreid, waarna zeven mensen die – onterecht dus – ervan werden verdacht de ontvoerders te zijn gelyncht. Facebook is de eigenaar van WhatsApp.

Met dat soort voorvallen hebben we nu te maken. Mensen die het slecht met ons voor hebben kunnen grote groepen mensen manipuleren en hen hun wil opleggen. Dat is een afschuwelijke stand van zaken […] Het is een probleem dat de hele wereld aangaat. De fundamenten van hoe mensen met elkaar omgaan verkruimelen.

The Verge: Former Facebook exec says social media is ripping apart society

Geef een reactie

Laatste reacties (29)