3

Facebook verzet zich tegen nieuwe privacywet tieners

Zuckerberg: 'Liken' van websites valt onder vrijheid van meningsuiting

Facebook wil voorkomen dat het Amerikaanse Congres de wetgeving gericht op privacy van kinderen verder aanscherpt. De Federal Trade Commission (FTC) wil dat Facebook stopt met het opslaan van persoonlijke informatie van tieners die er op gericht is adverteerdersinkomsten binnen te halen. In een brief aan FTC schrijft Facebook dat het ‘liken’ van websites onder de vrijheid van meningsuiting valt.

De reactie van Facebook is opvallend omdat de FTC nooit heeft voorgesteld het ‘liken’ te verbieden. Het liken is echter wel een middel van Facebook om informatie van gebruikers te verzamelen. Zonder die informatie kunnen zij niets aan hen verdienen.

De nieuwe wet, de zogenoemde Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) eist dat websites, apps en onlinespellen beperkt worden in hun mogelijkheid persoonlijke informatie van tieners op te slaan. Informatie die daar uit voorkomt zoals e-mailadressen, ip-adressen en serienummers worden door Facebook bijvoorbeeld gebruikt om adverteerders gericht te laten adverteren.

Ouderorganisaties en belangenclubs over de hele wereld voeren al jaren actie tegen te manier waarop adverteerders informatie van tieners verzamelen. Zij vinden dat tieners beschermd moeten worden tegen een overmaat aan reclamebooschappen omdat ze hier extra gevoelig voor zijn.

Het Hooggerechtshof in Amerika heeft al meerdere malen erkend dat tieners het recht hebben op bescherming tegen overtreding van het eerste artikel van de grondwet. Dat betekent dat Facebook niet alleen meer moet doen om adverteerders bij tieners weg te houden. Ook moeten actie ondernemen om de jongste gebruikers weghouden van de social media site.

Volgens het Consumer Reports verwijderde Facebook onlangs 800 duizend jongeren uit hun bestand omdat ze jonger dan 13 jaar zouden zijn. Volgens het onderzoeksbureau is dat slechts een klein deel van het geheel. Ruim 5,5 miljoen Facebookgebruikers zouden onder de 13 jaar zijn.

Volkskrant: Facebook: ‘liken’ van websites valt onder vrije meningsuiting
cc-foto: Vincos

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)