Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Facebook weigert trailer Nederlands epos over gedwongen bekering tot christendom

  •  
26-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
redbad
Facebook weigert de trailer van Redbad, een historische film over de Friese held koning Radboud (Gijs Naber). Radboud voerde in de vroege middeleeuwen, bijgestaan door Vikingen, strijd tegen de gedwongen bekering tot het christendom. Overal in Nederland werd de autochtone bevolking indertijd door veelal buitenlandse christenen gedwongen hun traditionele religie en geloof op te geven. In Friesland was het verzet tegen het opgedrongen geloof het felst. Meerdere malen keerden de Friezen zich na hun gedwongen bekering van het geloof af. Tevergeefs.
In Redbad wordt ingegaan op de gedwongen bekering en daar is Facebook niet gelukkig mee, meldt producent Klaas de Jong. Volgens Facebook zou de film “beledigend voor grote bevolkingsgroepen zijn”. Nu schrijft :
"“Vanuit ons Nederlandse perspectief is het verzet tegen het christendom geen groot issue”, stelt De Jong. “Maar in de rest van de wereld is dat blijkbaar nog wel een enorm ding. Ik viel echt van mijn stoel: het is bizar dat Amerikanen nu willen gaan bepalen wat voor Nederlanders aanstootgevend moet zijn. (…) Nog voordat iemand ook maar één scene heeft gezien, hebben we al honderden boze mails en brieven gehad dat we de geschiedenis geweld hebben aangedaan.”"
Regisseur Roel Reiné maakte eerder Michiel de Ruyter. In 2016 zei hij tegen de Volkskrant :
"Het gevoel dat ik de Nederlandse bioscoopbezoeker wilde geven is: je kunt gewoon trots zijn op Nederland en op je Nederlandse helden. Met Redbad wil ik dat ook zo aanpakken."
Overigens is het Reiné niet te doen om de opgelegde christelijke tradities van Nederland aan te vallen, zo wordt duidelijk uit dat artikel. De veel in de VS werkzame regisseur wil met de film vooral kritiek leveren op hedendaagse migratie:
"De Jong en scenarist Alex van Galen spraken enkele historici, als onderdeel van de research. ‘Het gebied boven de Rijn is pas gekerstend in 1100, terwijl dat in Zuid-Europa al duizend jaar aan de gang was. De mentaliteit van dat zogenaamde heidense gebied was liberaler: vrijheid van handel, vrijheid van denken. Die basis van: ik bepaal zelf wel wat ik zeg of doe, zit heel diep in onze cultuur.’ In Redbad treden de Friezen aanvankelijk niet op tegen de oprukkende katholieke Franken uit het zuiden, die mensen in hun gebieden trachten te bekeren, soms met grof geweld. ‘Ik denk dat er veel vergelijkingen zijn met nu’, zegt Reiné. ‘Vrijheid stond tegenover extremisme, wat het christendom op dat moment was.’ De Jong: ‘Als je als volk openstaat voor alles en iedereen, zet dat ook de poort open voor foute mensen. Dat kwam in elk gesprek met die historici aan de orde. En daar gaat deze film over. De Friezen zeiden: kom maar, alles mag – tot ze onder de voet werden gelopen.’"
Het is Facebook misschien heelmaal niet om het christendom te doen maar om die andere – verborgen – boodschap.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.