12

Facebook wil ‘liefst’ paspoortcontrole bij gebruikers

Sociaal netwerk wil zich op medische gegevens storten ... Benelux-manager ontkent leegloop onder jongeren

Facebook is er zo op gebrand de identiteit van gebruikers te achterhalen dat het bedrijf ‘het liefst’ een paspoortcontrole zou houden. Dat verklaart Arno Lubrun, directeur Benelux, in een interview met de Volkskrant. Het sociale netwerk wil ook meer medische gegevens onder gebruikers verzamelen.

In het interview verklaart Lubrun:

Het is belangrijk voor Facebook dat mensen zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Dan zijn mensen bewuster over hun communicatie en worden sociale omgangsvormen beter gehanteerd. Facebook zou mensen het liefst om hun paspoort willen vragen als ze hun gegevens zijn verloren en moeten bewijzen wie ze zijn, of op een andere manier in samenwerking met de overheid de identiteit van de leden controleren.

De directeur Benelux denkt aan een DigiD-achtige controle en wil nog nauwer samenwerken met de overheid. De wens doet denken aan de bestseller The Circle waarin burgers gedwongen worden zich aan te melden bij een sociale netwerksite die alles van ze weet.

Lubrun ziet voor het sociale netwerk ook een grote toekomst op medisch gebied. Hij noemt het voorbeeld van een Facebook-groep van bloeddonoren die in Israël het leven van een vrouw met een zeldzame bloedgroep gered zou hebben. Door meer medische gegevens te verzamelen zou Facebook zo een belangrijke rol kunnen spelen in de gezondheidszorg.

De dienst wil net zo alom tegenwoordig en onmisbaar zijn als de telefoon in de 20ste eeuw. Daartoe is onder meer een service in het leven geroepen die het deel van de wereldbevolking dat nog geen toegang heeft tot internet online wil brengen. Facebook bereikt nu bijna een vijfde van alle mensen.

Beweringen dat er bij Facebook sprake zou zijn van een leegloop onder gebruikers doet de directeur af als onzin. Alleen in de VS zou in het derde kwartaal van 2013 sprake geweest zijn van een ‘kleine terugval’ in het gebruik onder tieners.

Volkskrant: ‘Jongeren lopen helemaal niet weg’

cc-foto: tienkamp.arjen / Facebook / Joop

Geef een reactie

Laatste reacties (12)