Laatste update 14:34
80

‘Facebook zou Hitler hebben laten adverteren over ‘Joods probleem’’

Komiek en acteur Sacha Baron Cohen heeft tijdens een speech voor de Anti-Defamation League (ADL) keihard uitgehaald naar Facebook en andere sociale media. Volgens Cohen, die bekendheid verwierf met typetjes als Ali G. en Borat, vormen sociale media een bedreiging voor de democratie, omdat ze worden gebruikt om “haat, complottheorieën en leugens” te verspreiden.

Met name Facebook-ceo Mark Zuckerberg kreeg van onderuit de zak van Cohen. De komiek hekelde Zuckerbergs verzet tegen het aanpakken van leugenachtige politieke advertenties. “Als Facebook had bestaan in de jaren dertig zou het Hitler hebben toegestaan om spotjes van dertig seconden te plaatsen met zijn ‘oplossing’ voor het ‘Joodse probleem’”, sneerde Cohen.

“Net als tijdens de industriële revolutie is het tijd voor wet- en regelgeving om de hebzucht van deze high-tech-roofondernemers aan banden te leggen”, meent Cohen. Volgens de komiek is het duidelijk dat sociale-mediabedrijven niet in staat zijn om zelf maatregelen te nemen tegen de uitwassen op hun platforms. Hij verwees daarbij onder meer naar de genocide in Myanmar, die op Facebook werd aangewakkerd, en naar de terrorist in Nieuw-Zeeland die zijn moordpartij op moslims ongestoord via Facebook kon uitzenden.

Stereotypen
Cohen is in het verleden bekritiseerd omdat hij met zijn typetjes stereotypen over bepaalde bevolkingsgroepen zou bevestigen. De komiek erkende dat zijn werk vaak puberaal is. Maar verklaarde ook: “In werkelijkheid verzet ik me al mijn hele leven tegen onverdraagzaamheid.” De komiek demonstreerde als scholier tegen het fascistische National Front en tegen apartheid. Zijn afstudeerscriptie schreef Cohen over de Amerikaanse civil rights-beweging.

Bekijk de hele speech van Cohen hieronder:

Geef een reactie

Laatste reacties (80)