5

Financieel gerommel amateurvoetbal kost staat miljoenen

KNVB haalt frauderende amateurclubs uit competitie

De KNVB wil amateurclubs waarvan vaststaat dat ze met de belastingaangifte hebben gefraudeerd direct uit de competitie halen. Nog voor de belastingdienst met een naheffing of boete komt en ook voor een eventueel faillissement. De tijd van schikkingen is wat betreft de KNVB voorbij: “Als ze willens en wetens de boel hebben geflest, dan moeten ze uit de competitie of teruggezet worden naar een lagere competitie”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB woensdag in de ZEMBLA uitzending ‘Stelletje Amateurs’.

Uit faillissementsverslagen en gesprekken met curatoren blijkt dat de fiscus over de periode na 2009 tot nu bijna acht miljoen euro aan achterstallige belasting vordert van zeven failliete amateurclubs. Volgens de fiscus is daarvan bijna twee miljoen nooit meer te innen, omdat er niets meer te halen is. Volgens curator Janina Maduro draait de samenleving op voor dit soort faillissementen.

Al doet de benaming anders vermoeden, amateurvoetbal is big business waar enorm veel geld in omgaat. Kleine dorpsclubs die lonken naar de top trekken topspelers aan uit de hogere divisies of zelfs uit het betaald voetbal. “Het gaat om bedragen tot wel 500.000 euro bij de grotere amateurclubs”, aldus Driek Kamps uit de directie van de Belastingdienst. Voetballer Nick de Graaf: “Ik kon bij de amateurs drie keer meer verdienen dan bij een profclub.”

De afgelopen jaren komt een aantal clubs in de problemen. Ze worden verdacht van belastingontduiking. Sommigen spelers krijgen zwart betaald. Geld waar dus geen loonbelasting over betaald wordt. Dit wordt door verschillende voetballers aan ZEMBLA bevestigd. Ze doen dat anoniem uit angst voor boetes van de ficus.
Ze verklaren: “Ik kreeg enveloppen met geld van een sponsor.” Of: “Ik kan zo tien clubs opnoemen waar zwart geld in het spel is.” En: “Het gebeurt overal. Maar jongens die afspraken hebben over zwart geld, gaan dat nooit openlijk vertellen.”

“Stelletje Amateurs” ZEMBLA woensdag 21.15 uur VARA NPO 2

Geef een reactie

Laatste reacties (5)