263

Faillissement Cyprus voorkomen

President Anastasiades bereikt ternauwernood akkoord met ministers van Financiën … Op één na grootste bank wordt opgesplitst … Spaarders probleembank verliezen vermogen boven 100.000 euro ... Rusland dreigt met wraak

In Brussel is een akkoord bereikt over een reddingsplan voor Cyprus. Dat meldt onder meer NOS. Ternauwernood, de Europese Centrale Bank had het land tot maandagnacht gegeven, wisten de Cyprioten de ministers van Financiën te overtuigen van het nieuwe plan. Eerder zondagavond was de Cypriotische president, Anastasiades, al tot een akkoord gekomen met het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie.


Update 16.18 uur
De Cypriotische econoom Castas Apostolides vreest dat zijn land 20 jaar recessie voor de boeg heeft. De economie in Cyprus krimpt dit jaar met 10 procent en de werkloosheid zal sterk oplopen. De Wall Street Journal schat in dat de reele daling van het Bruto Nationaal Product wel eens dicht tegen de 23 procent komt te liggen. Dat is vergelijkbaar met Griekenland.

Met het nieuwe akkoord is volgens de ministers van Financiën van de zeventien eurolanden de weg vrijgemaakt voor een Europees noodkrediet van 10 miljard euro. Het land draagt zelf 5,8 miljard euro bij aan het reddingspakket. Onder meer door de op één na grootste bank van Cyprus, de Laikibank, op te splitsen en op den duur te sluiten. De Bank of Cyprus wordt geherstructureerd.

Als gevolg van de splitsing en opheffing van de Laikibank verliezen spaarders hun vermogen boven de 100.000 euro. Dat schrijft de Volkskrant. Het goede deel van de bank wordt ondergebracht bij de Bank of Cyprus. Volgens de Belgische minister van Financiën, Koen Geens, worden de spaartegoeden boven de 100.000 euro bevroren en aangewend om de kapitaalratio van de grootste bank op het eiland te vullen tot 9 procent. Wat de NOS stelt in het bovenstaande filmpje, dat de spaarders de rekening niet hoeven te betalen voor de crisis, klopt dus niet.

Spaarders tot 100.000 euro worden ontzien. Het is nog niet duidelijk hoeveel spaarders boven de 100.000 euro moeten gaan bijdragen aan het reddingsplan.

Volgens Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem is dit pakket beter dan het eerder opgestelde. De grote banken herstructureren is beter dan de kleine spaarders een heffing opleggen. Dijsselbloem:

Ik vind het pakket wat er nu ligt zeker beter, omdat het veel gerichter de problemen aanpakt in de grote banken.”

Eerder was de herstructurering van de twee banken volgens Dijsselbloem niet bespreekbaar. “De Cypriotische regering bood veel verzet om in die richting een oplossing te zoeken”, aldus de voorzitter.

De angst heerst nu dat Rusland wraak zal nemen op Europese bedrijven. De voormalig Kremlin-adviseur Aleksander Nekrassov verklaarde tegenover de Britse krant The Guardian op zondag dat Rusland zal zoeken naar manieren om de ‘EU te straffen’ omdat sommige Russen door het noodplan zwaar zullen lijden. Voornamelijk Duitsland krijgt de schuld. Nekrassov:

Er is een aantal grote Duitse bedrijven actief in Rusland. Er zou onder meer gekeken kunnen worden naar het bevriezen van tegoeden. Rusland kijkt het voorlopig nog even aan.”

De EU hoeft volgens Nekrassov niet te vrezen dat Moskou de gaskraan dicht zal draaien. “Gas zal niet als drukmiddel worden gebruikt. Rusland weet dat als het daarmee gaat dreigen, over 20 jaar niemand meer Russisch gas koopt.”

NOS: Dijsselbloem: dit pakket is beter
NOS: Akkoord over reddingsplan Cyprus
De Volkskrant: Spaarders probleembanken moeten bloeden

Geef een reactie

Laatste reacties (263)