Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Faillissement dreigt voor Moslim-Kroatische deel Bosnië

  •  
08-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bosnie_300.jpg
Europees Hof voor de Rechten van de Mens eist schadevergoeding van Bosnische oud-militair
Faillissement van de Moslim-Kroatische Federatie dreigt nu het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat een officier van het voormalige Joegoslavische Volksleger (JNA) onterecht zijn huis in Bosnië moest achterlaten.
Na de onafhankelijkheid van Bosnië in 1992 brak een burgeroorlog uit die het land splitste in twee entiteiten. Aan de ene kant ontstond de Servische Republiek en aan de andere kant de Moslim-Kroatische Federatie waar de etnische Serviërs gingen wonen.
Tijdens de opsplitsing werd het Volksleger van het voormalige Joegoslavië gedwongen zich uit Bosnië terug te trekken. Daardoor moesten 20.000 militairen die in Bosnië woonden, hun woning verlaten, waaronder de officier Branimir Djokic.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft bepaald dat de Moslim-Kroatische Federatie, Djokic 65.000 euro schadevergoeding moet betalen. Als alle 20.000 militairen nu recht op een schadevergoeding krijgen, dreigt de Federatie failliet te gaan. Alle vergoedingen bij elkaar kunnen oplopen tot honderden miljoenen. AD: Bankroet dreigt voor deel Bosnië
cc-foto: Dougsmi

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.