85

Faiza doet beroep op Willem-Alexander

Update: 'Aanklacht tegen activisten juist verzwaard' ... Greenpeace-activiste vraagt koning om situatie Arctic Sunrise te bespreken bij bezoek aan Rusland

De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen doet vanuit haar cel in het Russische Moermansk een dringend beroep op koning Willem-Alexander.

Het AD toont vrijdag de brief van Oulahsen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen deze maand een bezoek aan Rusland. Oulahsen vraagt of de koning de situatie wil bespreken met de Russische autoriteiten. “Dat zouden mijn mede-lotgenoten en ik zeer op prijs stellen. Ik hoop van harte dat u iets voor ons kunt betekenen.”

Oulahsen, de andere Nederlander Mannes Ubels en nog 28 activisten zitten sinds eind september vast in Moermansk, waar hen een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt. 19 september werden zij opgepakt door de Russische kustwacht. Ze waren met het schip de Arctic Sunrise op weg naar het boorplatform van Gazprom, vlakbij Nova Zembla voor een protest tegen olieboringen.

Update 16.00
Rusland heeft de aanklacht tegen de dertig activisten van Greenpeace niet afgezwakt maar juist verzwaard. De recentste beschuldiging van hooliganisme heeft de beschuldiging van piraterij niet vervangen, maar is daar bovenop gekomen. Dat stelt Greenpeace vrijdag. Volgens de milieuorganisatie is de situatie daarmee ‘nog nijpender’ dan gedacht. Greenpeace-directeur Kumi Naidoo in een verklaring:

De straffen die hen nu boven het hoofd hangen, zeggen zo veel meer over diegenen die hen aanklagen dan over de gevangenen. Onze actievoerders zijn noch piraten, noch hooligans

AD: Faiza vraagt koning om hulp

Geef een reactie

Laatste reacties (85)