6

Faliekante blunder bij blussen Moerdijk

Rotterdam wilde helpen blussen, maar Moerdijk nam de telefoon niet op

De regio Rotterdam Rijnmond heeft veel kennis en materiaal beschikbaar voor grote en ingewikkeld branden als bij Chemie-Pack in Moerdijk. De brandweer uit de stad kwam in januari alleen veel te laat in actie omdat hulpdiensten in de regio Moerdijk de telefoon niet opnamen. Dat blijkt uit het evaluatierapport van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

De NOS die het rapport in handen heeft, meldt dat de brandweer in Rotterdam via Twitter op de hoogte werd gebracht over de brand in Moerdijk. Bij de communicatie is van alles misgegaan zo is te lezen in het rapport. De meest betrokken regio’s Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland waren onbereikbaar waardoor het blusmateriaal uit Rotterdam Rijnmond later aankwam.

GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren zegt tegen de NOS geschrokken te zijn van het evaluatierapport.

Dan is er een grote brand, hebben we alle benodigde blusapparatuur in een bepaald gebied vlak in de buurt en dan krijgen we het niet voor elkaar om af te spreken wat nou handig is”, zegt ze. Het Kamerlid gaat staatssecretaris Atsma van Infrastrutctuur en Milieu vragen om snel in actie te komen om de communicatie te verbeteren.
Van Tongeren: “Ik vind dit onacceptabel en ik vind dat de regering ervoor verantwoordelijk is om te zorgen dat die regio’s dat beter gaan doen. Of het systeem versimpeld wordt, het maakt mij niet uit hoe ze het oplossen. Maar het kan gewoon niet zo zijn dat in Nederland bij zo’n grote brand de respons zo slecht georganiseerd is.

Hulpdiensten uit de regio maken gebruik van het computersysteem LCMS voor hun actuele informatie, maar dit systeem wordt slecht bijgehouden door de veiligheidsregio’s. Rotterdam Rijnmond wist daardoor niet wat er op de regio afkwam. De directeur van Chemie-Pack, Gerard Spiering en zijn advocaat Robert van ’t Zelfde beweren dat de brand nooit zo groot was geweest als Rotterdam Rijnmond op tijd ter plekke was geweest. Er werd in beginsel met water geblust terwijl schuim gebruikt had moeten worden. Daarnaast voert Van ‘t Zelfde aan dat de veiligheidscoördinator van Chemie-Pack meer betrokken had moeten worden bij het plan van aanpak. “De man is zelfs bijna gearresteerd omdat hij zich bleef opdringen aan de brandweer,” zei Van ‘t Zelfde vorige maand.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)