43

Familie Trump steekt geld voor kinderkankerfonds in eigen zak

De Trump Organization, het zakenimperium van Donald Trump dat tegenwoordig gerund wordt door zijn zoons, heeft de afgelopen jaren geld dat bestemd was voor een kinderkankerfonds in eigen zak gestoken. Dat blijkt uit onderzoek van Forbes. Het geld werd ingezameld tijdens een liefdadigheidsgolftoernooi op een van Trumps golfbanen.

De toernooien worden sinds 2007 georganiseerd door Eric Trump op de Trump National Golf Club in Westchester County, New York. De opbrengsten zouden via de Eric Trump Foundation ingezameld worden voor het St. Jude kinderziekenhuis in Memphis. Met de toernooien werd een flinke som geld binnengehaald, in totaal meer dan 11 miljoen dollar. Vorig jaar werd maar liefst 2,9 miljoen dollar binnengeharkt, allemaal voor onderzoek naar een middel tegen kinderkanker.

Een mooi initiatief. Te mooi, vond Forbes en dook in de boeken. Hoewel Eric Trump altijd heeft beweerd dat de Trump Golf Club de baan gratis beschikbaar stelde voor het eendaagse toernooi, blijkt dat niet waar te zijn. De eerste vier jaar bedroegen de kosten om het toernooi te organiseren zo’n 50.000 dollar, vergelijkbaar met wat andere organisaties betalen om de golfclub te gebruiken voor inzamelingsacties. Maar in de jaren erna stegen de kosten voor dit specifieke toernooi tot wel 322.000 dollar in 2015. De sterkste stijging vond plaats vanaf 2011, het jaar dat Donald Trump bepaalde dat er voortaan voor gebruik van de banen betaald moest worden.

Uit het onderzoek van Forbes blijkt nu dat de Trump Foundation de golfbanen zich niet alleen liet betalen voor het gebruik van de banen, maar dat rijkelijk deed. Van het ingezamelde geld was voor ruim 1,2 miljoen dollar de Trump Organization het eindstation. Navraag bij andere organisatoren van liefdadigheidstoernooien leerde dat de door Trump opgegeven kosten voor een eendaagstoernooi absurd veel hoger zijn dan normaal.

Naast het geld dat binnen de Trump Organization bleef en niet zoals beloofd naar het kinderkankerfonds ging, werd nog eens ruim 500.000 dollar overgemaakt aan andere liefdadigheidsinstellingen. Instellingen die direct verbonden waren aan leden van de familie Trump. Zeker vier van die instellingen organiseren zelf toernooien op de Trump Golf Club, waar zij wel voor betalen.

De kosten die Eric Trump moest maken voor het toernooi, werden overigens in rekening gebracht door Donald Trump. De rekeningen die Eric Trump via zijn eigen stichting betaalde aan de Donald J. Trump foundation, werden overigens ook deels weer vergoed. Vanuit de stichting van vader Trump werd geld afkomstig van eigen donoren weer teruggepompt naar de stichting van zoon Eric om hem te compenseren voor gemaakte kosten.

Lees hier het uitgebreide onderzoek van Forbes

Geef een reactie

Laatste reacties (43)