Laatste update 13:27
100

Families vaak verbijsterd door vertrek Syriëgangers

In meerderheid van de gevallen vertrekt Syriëganger als een dief in de nacht

De achtergebleven families van zonen of dochters die naar Syrië vertrekken om zich bij groepen als Islamitische Staat te voegen, zijn vaak net zo verrast door die stap als de rest van de samenleving. Dit zeggen drie onderzoekers van de Universiteit Leiden. Waar meestal gedacht wordt dat families er alles aan doen een gang naar Syrië tegen te houden, of er juist niets aan doen, blijkt het in de meerderheid van de gevallen zo te zijn dat families die achter blijven vooral compleet overvallen worden door het vertrek van een zoon of een dochter.

Het belang van ondersteuning aan gezinnen is dan ook enorm, zeggen de onderzoekers Marieke Liem, Daan Weggemans en Marieke van der Zwan. Weggemans tegen Trouw: ‘Het is belangrijk om dat te doen zonder de enorme druk dat zij automatisch als eersten radicalisering moeten signaleren. Ons onderzoek laat zien dat die verwachting niet altijd realistisch is.’

Uit het onderzoek blijft dat families weinig invloed hebben op radicaliserende jongeren. Het signaleren van zo’n ontwikkeling blijkt in de praktijk namelijk knap lastig. Dit wordt vaak ingegeven door slecht contact tussen de uitreiziger en de rest van de familie, of andere problemen die binnen een familie kunnen spelen, zoals bijvoorbeeld financiële zorgen. Andersom wijzen de onderzoekers erop dat de radicaliserende jongere andersom wel degelijk een slechte invloed kan hebben op het gezin. Hierbij gaat het om het overhalen van familieleden om mee te reizen naar Syrië.

Het volledige rapport is hier te lezen.

Geef een reactie

Laatste reacties (100)