57

‘Farmabedrijven maken het te bont met veel te dure medicijnen’

Waarom zijn sommige medicijnen zo ontzettend duur? Dat is niet altijd even duidelijk. De torenhoge prijzen leiden ook tot verontwaardiging bij het Zorginstituut. Het Zorginstituut adviseert over opname in het basispakket en houdt nu een pleidooi voor openheid van zaken. Dat schrijft de Volkskrant.

Zorginstituut Nederland vindt dat de grens is bereikt. Het wil dat fabrikanten die weigeren duidelijk te maken waarom hun medicijnen zo duur zijn, voortaan niet meer beoordeeld moeten worden, én niet meer vergoed. De prijsopbouw van medicijnen houden de fabrikanten geheim, met als gevolg dat ze kunnen vragen wat ze willen, “over de rug van de patiënten”, aldus bestuursvoorzitter Arnold Moerkamp. Met een beroep op hun concurrentiepositie, weigeren de fabrikanten openheid van zaken te geven.

In de Volkskrant vertelt Moerkamp waarom de grens nu bereikt is:

Die weigering ergert ons al lang maar vorige maand is de grens overschreden. We hadden hier een openbare vergadering over Spinraza, een zeer duur medicijn tegen een zeldzame spierziekte. De zaal zat vol patiënten in rolstoelen en dat maakte het dilemma zo manifest. Al die patiënten zijn afhankelijk van dat nieuwe middel maar de fabrikant wilde geen antwoord geven op herhaalde vragen over de hoge prijs. Het kwam erop neer dat we maar moesten betalen wat wordt gevraagd.

cc-foto: NLportaal.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (57)