Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Farmaceutische industrie sponsort artsen voor miljoenen

  •  
25-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
3185191612_c86bc17c6b_z
De farmaceutische industrie betaalt veel meer geld aan artsen en zorginstellingen dan tot nu toe werd gedacht. In totaal gaat het om 51,6 miljoen euro in 2015, 36 procent meer dan in 2014. Niet alleen artsen ontvangen geld van medicijnfabrikanten, ook patiëntenverenigingen kregen geld, in totaal 2,2 miljoen euro. Critici noemen de cijfers zorgwekkend en zeggen dat het ten koste gaat van de onafhankelijkheid van zorgverleners.
De nieuwe cijfers zijn afkomstig uit het Transparantieregister Zorg, schrijft de Volkskrant maandag. Dat register werd drie jaar geleden opgezet om betalingen van de industrie openbaar te maken. De cijfers zijn vooral zo toegenomen omdat farmaceutische bedrijven dit moeten melden. Veel van die betalingen werden tot nu toe geheim gehouden.
In een reactie aan de Volkskrant laat Tweede-Kamerlid Henk van Gerven van de SP weten dat de betalingen tot een grote maatschappelijke schade kunnen leiden.
"Wie geld krijgt wordt milder en dat is een risico. Artsen die worden betaald schrijven vaak duurdere medicijnen voor. Ze zouden zich niet moeten laten belonen door de industrie."
Ook de directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik Ruud Coolen van Brakel vindt het omstreden op deze manier geld te ontvangen als organisatie:
"Gesponsorde verenigingen lobbyen net wat harder en houden hun mond als een medicijn onder vuur komt te liggen."
Patiëntenverenigingen zouden zich niet als uithangbord van de geneesmiddelenfabrikanten moeten opstellen. Maar het probleem voor vooral de kleine patiëntenorganisaties is dat ze zonder de sponsoring van de industrie hun hoofd niet boven water kunnen houden en ze zich dus genoodzaakt voelen het geld aan te nemen.
De artsenorganisatieKNMG wil nog niet inhoudelijk op de cijfers reageren maar ze eerst bestuderen. Wel zegt de organisatie dat van alle artsen nog geen zeven procent bijverdient.
Een woordvoerder van de branche-organisatie zegt dat er van beïnvloeding geen sprake is en dat het de medicijnfabrikanten alleen te doen is om het krijgen van informatie van patiënten over wat ze belangrijk vinden bij de behandeling van hun ziektes. In ruil voor die informatie geven de farmaceuten geld. De woordvoerder zegt ook dat deze patiëntenverenigingen hun onafhankelijkheid zouden kunnen bewaren als ze geld van verschillende sponsors aan zouden nemen.
Lees ‘ Veel meer sponsoring door farmaceuten ’ in de Volkskrant van Maandag.
Beeld: The Smurf

Meer over:

gezondheid, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.