15

Fascinerende mossel-video eigenlijk gruwelijk

Viral toont mossel die op keukentafel uit z'n schulp kruipt: niet zo onschuldig als het lijkt

Op internet doet de laatste uren een video de ronde van een mossel die op een keukentafel ligt. De schelp opent zich, de mossel kruipt naar buiten en trekt zich dan weer terug. Op de tafel rond hem/haar/hem (een mossel wordt geboren als mannetje, verandert later in vrouwtje en wordt dan weer mannetje) ligt zout. Mossel eet zout, luidt de titel. Niets is minder waar.


Sommige mensen denken dat de mossel zijn tong uitsteekt en van zout houdt. Een mossel heeft geen tong. Hij eet door voedsel te filteren uit het water dat door zijn schelp stroomt.

Wat we naar buiten zien komen is zijn ‘voet’, het lichaamsdeel waarmee hij zijn positie kan aanpassen en zich onder water in het zand ingraaft. De kijkers vinden het veelal een verschrikkelijk eng en vies gezicht. Zo’n vies lichaamsdeel, bah. Maar het is veel erger dan de kijkers vermoeden: Volgens de New Statesman zien we een marteling. Het zout zou voor het schaaldier voelen als zout dat in een wond wordt gewreven. De mossel weet niet waar hij is, noch wat hij doet. Hij probeert zich te redden.

Er is nog iets anders dat de video ‘walgelijk’ maakt. Volgens de New Statesman kan het schaaldier een exemplaar betreffen van de Arctica islandica, in Nederland Noordkromp geheten. Die dieren kunnen honderden jaren oud worden. Sterker nog, het oudste levende dier dat ooit op Aarde werd gevonden was een Noordkromp die zijn 405e verjaardag had gevierd.

Dit is dus wat de video waarschijnlijk toont: een eeuwenoud dier wordt per ongeluk doodgemarteld door een Amerikaan en de hele wereld kijkt verbaasd mee. Er klinkt  afgrijzen over zijn uiterlijk of gelach om het trucje. De kijkers zijn net zo onwetend als de mossel zelf.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)