Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fatah en Hamas verzoenen

  •  
27-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
ANP-FatahHamas_300.jpg
Blokkade voor Palestijnse presidents- en parlementsverkiezingen opgeheven
De Palestijnse partijen Fatah en Hamas die lange tijd in conflict met elkaar lagen, hebben een voorlopig verzoeningsakkoord gesloten. Arabische media melden dat de twee partijen volledige overeenstemming hebben bereikt over alle discussiepunten ‘inclusief het opzetten van een interim-regering met specifieke taken en het vaststellen van een datum voor verkiezingen’.
Onder leiding van Egyptische bemiddelaars kwamen de leiders van Fatah en Hamas bij elkaar in Cairo. Wekenlang probeerden de Egyptenaren de Palestijnse partijen tot elkaar te brengen. De partijen liggen al sinds 2007 met elkaar overhoop. De Palestijnse gebieden worden door beide partijen apart bestuurt. Fatah regeert in de Westerlijke Jordaanoever terwijl de Hamas in de Gazastrook de baas is.
De presidentsverkiezingen waren eigenlijk al in januari 2009 gepland, maar werden uitgesteld vanwege het conflict tussen de twee Palestijnse partijen. Hamas eiste dat de parlementsverkiezingen gelijktijdig zouden plaatsvinden met de presidentsverkiezingen. Fatah wilde dat niet.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.