Laatste update 00:33
18

FBI-chef Comey nu zelf onderwerp van onderzoek na e-mailschandaal Clinton

Inspecteur-generaal Michael Horowitz, de interne waakhond van het Amerikaanse ministerie van Justitie, heeft een onderzoek aangekondigd naar het handelen van FBI-chef James Comey. Comey besloot om 11 dagen voor de verkiezingen bekend te maken dat er mogelijk nieuw bewijs was in het – reeds afgesloten onderzoek – naar de priveserver van Hillary Rodham Clinton. Een week later meldde de FBI dat er niets aan de hand was en dat de onderzoeksconclusie dat Clinton niets crimineels te verwijten viel overeind bleef, maar de schade aan haar campagne was desalniettemin enorm.

Horowitz gaat nu onderzoeken of Comey zich wel aan de voorgeschreven procedures heeft gehouden. Het is gebruikelijk dat de FBI gevoelige onderzoeken stilhoudt, zolang er geen tastbare aanwijzingen voor overtredingen zijn. Zeker indien er mogelijk grote politieke gevolgen zijn, zoals voor Clinton. Toen Comey dinsdag gevraagd werd om zich uit te spreken over FBI-onderzoek naar de relatie van Trump met de Russische overheid herhaalde hij dan ook dat FBI-mantra, dat blijkbaar voor iedereen geldt behalve voor Hillary Clinton:

Hoewel het ministerie van Justitie binnenkort waarschijnlijk onder leiding zal komen van Jeff Sessions, die werd voorgedragen door Donald Trump, zal hij het onderzoek naar Comey niet zo maar kunnen stoppen. Officieel heeft geen enkele politieke entiteit gezag over het handelen en onderzoek van de inspecteur-generaal.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)