14

FBI dreigt met afdwingen broncode iPhone

De strijd tussen de FBI en Apple over het hacken van een iPhone van een terrorist heeft een nieuwe wending gekregen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft gezegd dat het overweegt Apple nu te dwingen de broncode vrij te geven aan de FBI zodat de FBI zelf toegang kan krijgen tot de telefoon van de terrorist. timcook

De zaak waar het om draait is die van een terrorist die in december vorig jaar zijn vrouw en veertien mensen vermoordde. De FBI wil toegang tot zijn telefoon, maar als je teveel verkeerde inlogpogingen doet, wist de iphone 5 automatisch de gegevens op die telefoon. Daarom vroeg de FBI Apple de software zo te herschrijven dat ze ongestraft de telefoon kunnen ‘hacken’.

Apple heeft steeds geweigerd die software herschrijven om de FBI de telefoon van de terrorist te laten kraken. Het techbedrijf legde ook uit waarom het niet wil meewerken aan dit verzoek, omdat het vervolgens voor alle iPhone-gebruikers een gevaar zou kunnen worden als rechercheurs en politie toegang kunnen krijgen tot hun telefoon. Het zou een ramp voor onze privacy kunnen betekenen en dat wil Apple niet op zijn geweten hebben.

Het dreigement van het ministerie van Justitie stond vorige week in een voetnoot van een document. Het AD schrijft dat de FBI tot nu toe niet zou proberen de broncode in handen te krijgen, omdat ze dachten dat ,’een dergelijk verzoek minder acceptabel voor Apple zou zijn.’.

Maar omdat Apple tot nu toe niet meewerkt aan een oplossing, lijkt afdwingen nog het enige alternatief. Apple heeft nog niet op het nieuws gereageerd. Op 22 maart komt de zaak voor de rechter.

Lees hier de eerdere afwijzing van Apple op het verzoek van de FBI.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)