Laatste update 00:43
80

FBI en NSA bevestigen: Trump liegt over Rusland en Obama

FBI-directeur James Comey heeft vandaag tijdens een hoorzitting van de Inlichtingencommissie in het Amerikaanse Congres bevestigd dat de FBI onderzoek doet naar de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en naar de rol die medewerkers van de Trump-campagne daarin gespeeld hebben. Volgens Comey was het motief van de Russen duidelijk:

“Ze [Rusland] wilden onze democratie schaden, haar [Clinton] beschadigen, hem [Trump] helpen.”

Comey gaf toe dat de FBI al sinds juli vorig jaar onderzoek doet naar Russische banden met de campagne van Trump. Opvallend genoeg werd die informatie niet gedeeld met de Amerikaanse kiezer, terwijl de FBI in diezelfde periode wel meermaals uitspraken deed over het onderzoek naar de e-mailserver van Hillary Clinton. Andere zaken die in juli plaatsvonden: het schrappen van een paragraaf over wapenleveranties aan Oekraïne uit het partijprogramma door de Republikeinse Conventie en de openlijke oproep van Trump aan Rusland om e-mails van Clinton te hacken.

Volgens Comey en NSA-directeur Mike Rogers bestaat er geen twijfel over de Russische beïnvloeding van de verkiezingen:

“Het was ongebruikelijk luidruchtig. Alsof ze ontdekt wílden worden.”

Donald Trump twitterde vlak voor aanvang van de hoorzitting nog:

“De Democraten hebben het Russische verhaal verzonnen en gepromoot, als een excuus voor hun vreselijke campagne.”

Trump lijkt zich alsmaar dieper in de nesten te werken met nieuwe wilde beschuldigingen en bizarre ontkenningen van zaken die evident wel degelijk hebben plaatsgevonden. Tijdens de hoorzitting verschenen op Trumps officiële twitteraccount @POTUS berichten die volstrekt in tegenspraak waren met wat Comey en Rogers zeiden, zoals: “De NSA en FBI vertellen het Congres dat Rusland het verkiezingsproces niet heeft beïnvloed.” Ook de beschuldigingen van Trump dat oud-president Obama hem – al dan niet met hulp van de Britse geheime dienst – zou hebben afgeluisterd in Trump Tower werden door Comey en Rogers ferm weersproken.

Geef een reactie

Laatste reacties (80)