Laatste update 14:28
17

FBI had toestemming rechter om adviseur Trump te bespioneren

Er is veel over gespeculeerd, maar nu is het bevestigd: de FBI heeft afgelopen zomer een geheim gerechtelijk bevel verkregen om de communicatie van een adviseur van Trump tijdens zijn presidentscampagne te controleren. Dit werd, volgens Amerikaanse ambtenaren, gedaan als onderdeel van een onderzoek naar mogelijke verbanden tussen Rusland en de campagne van Trump.

De FBI en het ministerie van Justitie verkregen het gerechtelijke bevel om de communicatie van Carter Page te monitoren, nadat ze de rechter van de Amerikaanse Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA) ervan overtuigd hadden dat er een hoge waarschijnlijkheid was dat Page optrad namens Rusland. FISA-rechters behandelen in Amerika de meest gevoelige zaken als het aankomt op de nationale veiligheid.

Carter Page, die eerder werkte bij een investeringsbank in Moskou, werkte als buitenlands beleidsadviseur bij de campagne van Trump. Page ontkent alle aantijgingen. Page vergelijkt het feit dat hij afgeluisterd is met het onderzoek dat de FBI en het ministerie van Justitie destijds instelden tegen Marin Luther King Jr.

Dit is het meest evidente bewijs tot nu toe dat de FBI redenen had om te geloven dat een campagneadviseur van Trump tijdens de presidentiële campagne van 2016 in contact stond met Rusland. Dergelijke contacten staan centraal in het onderzoek naar de vraag of de campagne van Trump samenwerkte met de Russische overheid om de verkiezingen te beïnvloeden in zijn voordeel.

Page is nog niet beschuldigd van een misdaad, en het is onduidelijk of het ministerie van Justitie nog op een later moment zullen proberen om hem aan, of anderen aan te klagen wegens hun connectie met Rusland en het beïnvloeden van de presidentsverkiezingen. Het contraspionage onderzoek in de bemoeienis van Rusland begon in juli. De meeste van dergelijke onderzoeken resulteren niet in strafrechtelijke vervolging.

Het gerechtelijke bevel, dat in eerste instantie voor 90 dagen geldig was, is meerdere keren vernieuwd door de FISA. De aanvraag toont volgends de ambtenaren aan dat de FBI en het ministerie al sinds juli proberen te onderzoeken hoe een breed netwerk van handlangers door Rusland zijn ingelijfd om de verkiezingen te beïnvloeden.

 

Foto: CC Judit Klein

Washington Post: FBI obtained FISA warrant to monitor Trump adviser Carter Page

 

Geef een reactie

Laatste reacties (17)