Laatste update 15:20
25

FC Den Bosch erkent fout: toch racisme supporters

FC Den Bosch heeft de plank gisteren volledig misgeslagen, erkent de club maandag. Zondag bagatelliseerde FC Den Bosch het racisme van de aanhang nog in een statement. De supporters zouden tijdens de wedstrijd tegen Excelsior geen oerwoudgeluiden hebben gemaakt, maar zogeheten ‘kraaiengeluiden’: volgens de club een overblijfsel uit de tijd dat Hans Kraay jr. bij FC Den Bosch speelde.

“Die reactie was een blunder, waarvoor de club haar excuses aanbiedt aan iedereen en in het bijzonder aan Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira”, schrijft FC Den Bosch nu. “Er blijken zondag wel degelijk racistische uitlatingen te zijn gedaan vanaf de tribune. De club doet verder onderzoek naar wat er feitelijk is gebeurd en zal alles in het werk stellen om de personen die zich schuldig hebben gemaakt aan dit grensoverschrijdend gedrag te achterhalen en te straffen.”

Excelsior-spits Mendes Moreira kreeg zondag vanaf het begin van de wedstrijd racistische verwensingen van het thuispubliek naar zijn hoofd geslingerd. Eerder die dag had een deel van de aanhang van de club al geprobeerd om een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in de stad te verstoren. Supporters ontrolden tijdens de wedstrijd een spandoek waarmee ze hun liefde voor Zwarte Piet betuigden.

De trainer van FC Den Bosch, Erik van der Ven, noemde Mendes Moreira na afloop van de wedstrijd “een zielig mannetje”, omdat de spits na zijn 1-2 ‘verkeerd’ zou hebben gejuicht.

Het was niet de eerste keer dat de aanhang van FC Den Bosch in de fout ging. In 2013 maakten fans van de club ook al oerwoudgeluiden op momenten dat AZ-speler Jozy Altidore aan de bal kwam.

De Brabantse club belooft nog deze week met een eerste actieplan tegen racisme te komen. Eerder stelde de KNVB al een onderzoek in naar de gebeurtenissen zondag. Ook het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek aangekondigd naar de misdragingen van de supporters.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)