Laatste update 21:38
95

FD verbreekt banden met Turkije uitgezette journalist Boersma

Het Financieele Dagblad (FD) heeft de banden met journalist Ans Boersma verbroken. Dat meldt de hoofdredactie van de krant op de eigen website. Donderdag kwam Boersma plots zelf in het nieuws nadat zij Turkije werd uitgezet omdat ze volgens dat land banden zou hebben met de Syrische terreurorganisatie Jabhat al-Nusra.

Boersma wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van valsheid in geschrifte. Dat is omdat ze volgens het OM een lid van Jabhat al-Nusra, met wie Boersma een relatie heeft gehad, in 2014 aan valse papieren zou hebben geholpen. Die persoon werd in november 2017 herkend als lid van een terreurorganisatie in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, afgelopen najaar werd hij gearresteerd. Het zou ook de Nederlandse staat zijn die de Turkse autoriteiten heeft ingelicht over een lopend onderzoek waar Boersma in voorkomt.

Het FD schrijft liet aanvankelijk weten achter Boersma te staan die zei niet te weten waarom ze Turkije was uitgezet. Nu schrijft de hoofdredactie dat na gesprekken met Boersma is gebleken dat zij ‘onvoldoende duidelijkheid’ heeft kunnen verschaffen. Boersma zou het FD tot drie keer toe niet of foutief hebben ingelicht. Zo schrijft het FD:

Als het FD had geweten dat Ans Boersma een jaar eerder een relatie had gehad met een Syriër die via Turkije naar Nederland was gevlucht, zou dat voor het FD een belangrijke reden zijn geweest haar niet als correspondent aan te trekken.

De krant laat weten geen reden te hebben te twijfelen aan onjuistheden in de door Boersma geleverde artikelen. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) laat vrijdagavond via twitter weten achter Boersma en haar journalistieke werk te blijven staan zolang het tegendeel niet is bewezen. Ook zegt Bruning dat Boersma ‘door het ondoordacht handelen van OM’ in gevaar is gebracht.

Geef een reactie

Laatste reacties (95)