Laatste update 13:51
109

Feest en racistisch protest bij beëdiging Kauthar Bouchallikht en Sylvana Simons

De nieuwe Tweede Kamer is beëdigd. Daarbij was veel aandacht voor Sylvana Simons (BIJ1), de eerste zwarte fractieleider in de Tweede Kamer, en voor Kauthar Bouchallikht (GroenLinks), de eerste parlementariër met een hijab.

Om de toetreding van Simons tot de Tweede Kamer te vieren, was er eerder op de dag een bijeenkomst van BIJ1 in Den Haag. Devika Partiman van Stem op een Vrouw toonde zich daar in een toespraak niet alleen blij met de komst van Simons, maar ook met die van Bouckallikht en Lisa van Ginneken (D66).

Bouckallikht kwam in het gezelschap van partijleider Jesse Klaver aan bij de Tweede Kamer. Op het Plein demonstreerde de racistische beweging Pegida tegen haar komst. Pegida-voorman Edwin Wagensveld spoot verf in het gezicht van een tegendemonstrant die hem daarvoor met verf had bekogeld.

Op Twitter brak voormalig GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi dinsdagavond een lans voor Bouchallikht. Hij schreef dat hij zich had geërgerd aan de media en aan (voormalige) partijgenoten als Zihni Özdil en Nevin Özütok die zich kritisch hebben uitgelaten over Bouchallikht. “Beoordeel haar en andere moslims in publieke functies op haar woorden en acties. Anders werken jullie mee met de losgeslagen online (moslim)haat & intimidatie.”

Met Lisa van Ginneken krijgt Nederland woensdag het eerste transgender Kamerlid. De D66’er herinnert er via Twitter aan dat dat gebeurt op de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit.

Geef een reactie

Laatste reacties (109)