357

Felle botsing Wilders en de Kamer in debat aanslagen Parijs

Wilders als olifant door de porseleinkast … drukt stempel op de sfeer, maar doet inhoudelijk niet mee

Geert Wilders en de rest van de kamer stonden woensdagavond lijnrecht tegenover elkaar tijdens het debat over de aanslagen in Parijs.


Wilders was woest een haalde hard uit naar zijn collega’s met zijn bekende boodschap dat Nederland moet de-islamiseren.

Dat leidde, zoals zo vaak gebeurt, tot pittige confrontaties met de andere politici die vonden dat hij het debat vervuilde. Diederik Samsom vond dat Wilders dezelfde strategie gebruikt als terroristen: “Het zaaien van angst en haat, maar dan met woorden.” De opmerking werd hem niet in dank afgenomen. Wilders reageerde met de uitspraak: “Dit kan alleen maar komen uit een zieke geest”.

Sybrand Buma van het CDA sprak Wilders toe dat hij al tien jaar hetzelfde verhaal heeft over de islam, maar toch niets heeft bereikt. Toen Wilders een kans had als gedoger van het vorige kabinet, liet hij dat vallen, aldus de CDA-politicus. Buma ergerde zich aan het boze gedrag van Wilders en waarschuwde hem dat hij als hij zo doorgaat over twee jaar nog niets bereikt zal hebben.

Wilders was vooral erg boos, ook op de houding van het kabinet. Zo zei hij:

De totale onbenulligheid van de antiterreurmaatregelen is stuitend. Wanneer valt het kwartje? Het is om gek van te worden (…). Er zijn vreedzame moslims ja, maar de islam is niet vreedzaam.

Ook zei hij dat niet iedere moslim een terrorist is, maar dat wel ongeveer alle terroristen moslim zijn. Dat weerlegde Alexander Pechtold later door te zeggen dat meer dan 90 procent van de terreuraanslagen niet door moslims wordt gepleegd.

Later in het debat ging het over de vraag of veiliger zijn als politieagenten voortaan bewapend met machinegeweren gebouwen en personen gaan bewaken. Halbe Zijlstra was hiervoor, maar veel bijval kreeg hij niet.

Extra geld
Opstelten vertelde dat hij in overleg met joodse instanties heeft afgesproken dat er 1,5 miljoen euro vrij wordt gemaakt voor extra beveiliging. Ook is er overleg met de joodse gemeenschap in Amsterdam en de moslimgemeenschap om islamitische gebedshuizen te monitoren.

Moties
Aan het einde van de avond werd er nog een aantal moties ingediend. Zo diende onder andere Wilders drie moties in, namelijk voor de ‘de-islamisering’ van Nederland, de denaturalisering van jihadgangers en inzet van marechaussee op belangrijke plekken. Het CDA diende een motie in voor een Europese database van reisgegevens, zodat eventuele jihadgangers eenvoudiger opgespoord kunnen worden.
En Alexander Pechtold diende een motie in met Slob (CU) en Van der Staaij (SGP) om meer geld voor de AIVD vrij te maken. De ChristenUnie diende de motie in dat de joodse gemeenschap meer financiering moet krijgen.

Komende dinsdag wordt over de moties gestemd.

Lees het verslag van het zes uur durende debat bij de Volkskrant.

Geef een reactie

Laatste reacties (357)