47

Felle kritiek op anti-Romabeleid Sarkozy

UMP-parlementslid vergelijkt wijze van ontruiming met razzia's, Roma blokkeren snelweg uit protest

In Frankrijk neemt kritiek op het beleid van president Sarkozy om tientallen woonwagenkampen te ontruimen toe. Niet alleen bij de oppositie, maar ook binnen de partij is met weerzin gereageerd op de wijze waarop de kampen worden ontruimd. Maandag hebben honderden Roma een snelweg nabij Bordeaux geblokkeerd om te protesteren tegen uitzetting.


Binnen de UMP, de partij van president Sarkozy, groeit de kritiek op de wijze van ontruiming, de verdrijving wordt “schokkend” en “onwaardig” genoemd. Jean-Pierre Grand,  UMP-parlementslid, vergelijkt de wijze waarop de Roma worden geëvacueerd met “razzia’s” in de Tweede Wereldoorlog. Vaders worden naar het ene deel gezonden, moeders en kinderen naar een ander deel. Bij opstand wordt gedreigd ook moeder en kind op te splitsen, aldus Grand.

De evacuatie maakt deel uit van een bredere “oorlog tegen criminaliteit” van Sarkozy. Tegenstanders beschuldigen hem van het aanwakkeren van racisme en het versterken van angsten. Volgens Pierre Henry, voorzitter van de vereniging France Terre d’asile, een organisatie die zich bezighoudt met het verbeteren van de solidariteit tussen landen en vluchtelingen, lossen de evacuaties niets op en zijn ze slechts stemmingmakerij. Ook volgens Christine Boutin, voorzitter van de Christen-Democratische partij, is het beleid niets anders dan het “cultiveren van angst”.

Maandag protesteerden de Roma tegen uitzetting. Ze blokkeerden de snelweg nabij Bordeaux met ongeveer 250 auto’s en caravans.

De Roma kunnen Frankrijk ongehinderd binnenkomen, omdat zij EU-burgers zijn. Wanneer zij strafbare daden plegen of als “sociale last” worden ervaren, kunnen zij het land uitgezet worden.

De Morgen: Kritiek op beleid Sarkozy versus zigeuners neemt toe

France 24: UMP party lawmaker likens Roma evictions to ‘wartime roundups’

cc-foto: LoKan Sardari

Geef een reactie

Laatste reacties (47)