137

Felle kritiek op PVV-peiling over deportatie Marokkaanse-Nederlanders

Onderzoek slaat als boemerang terug ... Maurice de Hond vergelijkt stemming met gevaar jodenvervolging: 'Beter weten wat mensen echt denken'

Prominente opiniemakers van links tot rechts uiten felle kritiek op een peiling die Maurice de Hond heeft gehouden in opdracht van de PVV. De partij van Wilders legde aan het panel van De Hond de vraag voor of ze het eens zijn met de wens voor ‘minder Marokkanen in Nederland’. 43 procent van de mensen die meewerkten aan het PVV-onderzoek antwoordde instemmend.

In reacties op sociale media wordt de vraagstelling scherp veroordeeld. Joshua Livestro, hoofdredacteur van de conservatieve De Dagelijkse Standaard, liet zijn afkeuring blijken met een cynische tweet: Ik wil eigenlijk wel eens laten onderzoeken hoeveel % van de Nederlanders minder negers wil in ons land. Wat kost dat, @mauricedehond?” en vroeg zich af: Heb je dan helemaal geen schaamte meer, @mauricedehond? Wat een ranzigheid man.”

Ook anderen laten zich kritisch uit. Journalist Henk van Hoorn vraagt zich af: “Gaat @mauricedehond nu ook onderzoeken hoe je Nederlanders met Marokkaanse ouders het land uit krijgt? Bent u voor of tegen deportatie?” Ex-Kamerlid Tofik Dibi tweet: “Hey Nederlanders die hebben meegewerkt aan de Maurice de Hond peiling, zijn jullie familie van de Nederlanders die meewerkten aan minder Joden? #dtv” Ook oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas vraagt de opiniepeiler openlijk: “Zou u in opdracht ook peilen hoeveel Nederlanders minder Joden willen; of minder Katholieken? U valt me tegen”

Maurice de Hond heeft inmiddels een toelichting geschreven waarin hij zelf een vergelijking maakt tussen de wensen van de PVV en de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. De joodse ouders van de opiniepeiler overleefden het concentratiekamp Auschwitz. Hij zegt in het stuk ‘Struisvogels’ dat zijn ouders destijds verrast waren over het gedrag van de Nederlanders die op grote schaal bereid bleken mee te werken aan de deportatie van joden. “Ik denk dat mijn ouders liever voor de oorlog al hadden geweten hoe de wereld er werkelijk uitzag.” 

Het in opdracht van de PVV uitgevoerde onderzoek lijkt daarmee als een boemerang naar Geert Wilders terug te keren. De partijleider die aanvankelijk iedere relatie met de Tweede Wereldoorlog en neo-nazi’s wist te vermijden, lijkt daar de laatste tijd niet meer in te slagen. Zo bleek een NSB-vlag de fractiekamer te sieren, weigerde hij zich in de Kamer openlijk te distantiëren van de op een PVV-manifestatie aanwezige neo-nazi’s en is hij een samenwerkingsverband aangegaan met andere nationalistische partijen in Europa die berucht zijn vanwege hun extreemrechtse uitspattingen zoals het Belgische Vlaams Belang en het Franse Front National.

Lees ook Maurice de Hond: Struisvogels

Geef een reactie

Laatste reacties (137)