83

Felle Roemer over verkwanselen principes door PvdA

SP-leider Emile Roemer aan tafel bij De Wereld Draait Door: Wie mee wil regeren moet water bij de wijn doen, maar de wijn moet nog wel te drinken zijn

Woensdagavond zat Emile Roemer aan tafel bij het VARA-programma De Wereld Draait Door om te spreken over zijn opinieartikel, waarin hij de PvdA verwijt niet te kunnen kiezen tussen linkse principes en rechts pragmatisme. Naast kritiek op de koers van de PvdA in kabinet Rutte-II laat Roemer de partij ook weten dat zijn deur altijd open staat voor een meer linkse koers.


Roemer verwijt de PvdA te roepen dat het een linkse koers wil, maar dat het uiteindelijk die linkse koers toch verloochent voor de macht. Afgelopen weekend presenteerde het wetenschappelijk bureau van de partij, de Wiardi Beckman Stichting, de ‘nieuwe koers’: één die linkser is dan de huidige. Een oproep voor zo’n linksere koers is vaker voorgekomen.

Zo deden voormalig PvdA-leider Job Cohen en PvdA-voorzitter Hans Spekman eerder eenzelfde oproep. In februari 2012 zeiden zij: “We moeten linksom uit de crisis komen.” Het één roepen, maar het ánder doen, kan volgens Roemer niet zomaar. Ja, wie in een kabinet wil zitten zal water bij de wijn moeten doen, ‘maar die wijn moet nog wel te drinken blijven’, aldus de SP-voorman.

Roemer schrijft in zijn artikel:

Als politici telkens het ene zeggen, maar het andere doen, voedt dit het wantrouwen van mensen in de politiek. Een partij kan links zijn, of een partij kan rechts zijn, maar niet allebei tegelijk. Een partij kan niet nieuwe waarden formuleren, zonder dat dit gevolgen heeft voor het beleid. Als de PvdA rechts wil regeren, kan ze zich niet blijven verschuilen achter linkse praatjes. Als de PvdA een linkse koers wil, zal dit ook gevolgen moeten hebben voor het beleid.”

In het programma illustreert de SP-leider zijn kritiek:

Als je als PvdA jarenlang met de SP hebt opgetrokken tegen bezuinigingen op de sociale werkplaatsen en tegen marktwerking in de zorg, dan is het huidige beleid met de VVD meer dan water bij de wijn doen. Wij zouden hier nooit voor hebben getekend.

In de conclusie van zijn artikel roept Roemer de PvdA op om daadwerkelijk voor een linkse koers te kiezen. De SP is bereid maatregelen van het kabinet te steunen, mits de partij de ‘sociaal-democratische waarden van de PvdA nu wel serieus neemt’. In De Wereld Draait Door weet Roemer even geen concrete voorbeelden – op een hoorzitting voor popmuziek in de Tweede Kamer na – te noemen waarop de SP het kabinet bereid is te steunen. De inkomensafhankelijke zorgpremie was een mogelijke maatregel, maar de middeninkomens werden met de gekozen methode te veel ‘gepakt’.

Giel Beelen stelt aan het einde van het blok uiteindelijk de vraag die op ieders lippen brandt: Wáárom zit Emile Roemer weer aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk? En heeft hij even getwijfeld of hij wel zou komen, na de “karaktermoord” door De Wereld Draait Door in december? De SP-leider antwoordt hierop dat het nu nieuwe rondes met nieuwe kansen zijn. Hij laat het verleden rusten.

Lees hier het artikel van Emile Roemer: De linkse PvdA praat, de rechtse PvdA regeert

Lees ook het artikel van Francisco van Jole: Roemloos ten onder

Geef een reactie

Laatste reacties (83)