58

Femen-activiste Tunesië ‘verdwenen’

Amina Tyler is de eerste Tunesische Femen-activiste ... Tyler ging naakt op haar Facebookpagina ... Moslimgroeperingen 'not amused'

De Tunesische activiste Amina Tyler is van de aardbodem verdwenen. Tyler wordt beschouwd als de eerste Femen-activiste in Tunesië, omdat ze de Femen-wijze (lees: naakt protesteren) heeft omarmd. Volgens onbevestigde bronnen hebben haar ouders haar in een kliniek voor de psychiatrie laten opnemen. Die verklaring wordt echter in twijfel getrokken en er wordt gevreesd voor haar leven.

Afgelopen week werd de website van Amina gehackt. De bezoekers kregen andere content voorgeschoteld. In plaats van haar video’s en foto’s, kregen ze koranverzen te horen, met het bijschrift: “Dankzij God hebben we deze immorele pagina gehackt, het beste moet nog komen.”  Wat “het beste” is, is niet duidelijk. Na haar verdwijning vrezen activisten nu voor haar leven.

Twee weken geleden nam de studente een foto van haar ontblote bovenlijf. In het Arabisch staat op haar lichaam geschreven: “Mijn lichaam is van mij, ik vereer er niemand mee.”

De populariteit van bloteborsten-feminisme neemt steeds meer toe. De van oorsprong Oekraïense groep werd in 2008 opgericht door Anna Hutsol, Oksana Shachko en Alexandra Shevchenko. De protesten van Femen waren vooral gericht tegen de seksindustrie en de minderwaardige positie van vrouwen in de Oekraïense samenleving. Echt gehoord werden de vrouwen niet, totdat ze – hoe wrang – hun kleren uittrokken. Inmiddels groeit de aanhang van de groep en staan ze wereldwijd in de spotlights. Maar niet geheel zonder kritiek.

Zo vindt Nadia Parfan (26) van de feministische groep Ofenzywa het vreemd dat de vrouwen die in beeld komen altijd mooi en slank zijn. Ze vraagt ze dan ook af of ze gehoord worden. Parfan:

“Niemand luistert naar ze, ze kijken alleen naar hun borsten. In de internationale media wordt Femen vaak liefkozend Oostblokfeminisme genoemd, maar dat klopt niet. Ze hebben geen programma, maar protesteren tegen van alles en nog wat. Daarbij realiseren ze zich niet dat ze internationaal met hun uiterlijk meer fout doen dan goed. Ze hebben alle aandacht gekregen, maar nog steeds geen programma. Samenwerken met andere organisaties willen ze niet en hoewel ze verkondigen dat iedereen zich bij hen kan aansluiten zie ik altijd dezelfde knappe meisjes op tv. Jammer. Als ze zich flexibeler opstellen, zouden ze wat kunnen bereiken. Zo gauw dikke en gehandicapte vrouwen mogen meeprotesteren, sluit ik me aan.

Huffington Post: Tunisie : la première Femen du pays a disparu, elle aurait été enlevée par sa famille

Trouw: Blote borsten om aandacht te trekken

Geef een reactie

Laatste reacties (58)